KREGAR NAJAVIO IZMJENE ZAKONA

'Želimo pomoći prezaduženim građanima i branimo slabiju stranu'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2015 16:16
  • Objavljeno 02.07.2015 u 16:16
Josip Kregar

Josip Kregar

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Saborski zastupnik Josip Kregar, potpredsjednik nove stranke Naprijed Hrvatska! Progresivni savez, predstavio je u četvrtak dopune Zakona o zaštiti potrošača koje bi trebale pomoći prezaduženim građanima u rješavanju odnosa sa bankama

Predloženi zakon nije revolucionaran, ali štiti slabiju stranu, rekao je Kregar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru i pohvalio se da je taj prijedlog potpisima podržalo 15 oporbenih saborskih zastupnika.

Zakon, pojasnio je Kregar, uređuje odnose građana-korisnika kredita, ubrzava rješenje njihovih odnosa s bankama tako da utvrđuje obvezu banaka da bez posebnog troška izdaju ispravu s obračunom duga prema građanima.

Takav izračun predstavlja ovršnu ispravu, a u sporovima kojih će biti manje, teret dokaza ispravnosti izračuna pada na banke.

Sporova će biti, ali i u tom slučaju mi ovim prijedlozima predviđamo da se dužnici ne stavljaju u položaj da moraju predujmiti novac da bi u spor uopće ušli, mi branimo slabiju stranu, naglasio je Kregar.

Rješava se, dodaje, i problem kamata, u usporedbi prosječne i kamate koja je ugovorena bira se ono što je zadužnika povoljnije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!