poruka ujedinjenim narodima

Zelenskij optužio Rusiju za 'genocid', traži da joj se oduzme pravo glasa u Vijeću sigurnosti

26.02.2022 u 23:13

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u subotu je na Twtitteru optužio Rusiju za "genocid" koji provodi svojom invazijom na Ukrajnu i pozvao Ujedinjene narode da oduzmu Rusiji pravo glasa u Vijeću sigurnosti.

Vijeće sigurnosti UN-a mora ruske akcije okvalificirati kao "genocid", napisao je Zelenskij na Twittteru u subotu navečer.

Osim toga, Rusiji treba oduzeti pravo glasa u Vijeću sigurnosti, smatra Zelenskij koji je u subotu razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Antonijom Guterresom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu da čini masovni zločin protiv ruskog stanovništa an istoku Ukrajine za što nije ponudio dokaze, a vladu u Kijevu naziva nacistima.

Putin, koji je u četvrtak optužio takozvani civilizirani svijet da ignorira genocid koji službeni Kijev čini u području Donbasa čime je pogođeno četiri milijuna ljudi, naredio je isti dan ruskoj vojsci da počne invaziju na Ukrajinu s kopna, mora i zraka.

Zelenskij priprema svoj narod na dugu borbu protiv ruskih vojnika

"Borit ćemo se koliko dugo treba da bismo oslobodili zemlju". "Čak i ako se djeca rađaju u skloništima i bombardiranja se nastave, neprijatelj nema ni najmanjeg izgleda pobijediti u ovom ratu protiv naroda".