napeto već mjesecima

Zelenski zatražio od popularnog generala da podnese ostavku, on ga odbio

31.01.2024 u 07:19

Bionic
Reading

Volodimir Zelenski zatražio je u ponedjeljak od svog najvišeg vojnog zapovjednika, Valerija Zalužnog, da podnese ostavku, ali je popularni general to odbio, što je izazvalo nagađanja da će umjesto toga biti smijenjen.

Napetosti između njih dvojice tinjale su tjednima zbog neuspjeha ukrajinske ljetne protuofenzive, ali sugestija da bi Zalužni mogao biti istjeran ipak je za mnoge bila šok, piše Guardian.

Oleksij Gončarenko, ukrajinski oporbeni zastupnik i saveznik generala, rekao je za Guardian da je 'predsjednik jučer zatražio od Zalužnog da podnese ostavku, ali je on to odbio'.

Za napetosti između njih dvojice okrivio je sukobe ličnosti. 'Osobno mislim da je ovo loša ideja. Između njih nema problema u smislu temeljnih pitanja, ali ured Zelenskog je zabrinut da je Zalužni davao političke, a ne vojne izjave', rekao je Gončarenko.

Na društvenim su se mrežama u ponedjeljak poslijepodne pojavile spekulacije da bi Zalužni mogao uskoro biti otjeran. Nekoliko sati kasnije ukrajinsko ministarstvo obrane je šturo odgovorilo: 'Dragi novinari, odmah svima odgovaramo: Ne, to nije istina.'

No nije posve sigurno da će sve stati na tome. Gončarenko je rekao da bi Zelenski mogao smijeniti Zalužnog i zamijeniti ga – što je proces koji zahtijeva potporu ministra obrane – nakon što vidi kakva će biti eakcija javnosti i međunarodne zajednice.

Najvjerojatnija zamjena bio bi Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne službe, odgovoran za tajne operacije protiv Moskve. Budanov je ranije ove godine hvaljen kao zamjena za Oleksija Reznikova na mjestu ministra obrane, u još jednoj dugotrajnoj sagi o otpuštanju koja je započela sličnim spekulacijama.

Nije jasno kako bi izgledala alternativna vojna strategija s obzirom na ukorijenjene položaje Rusije na prvoj crti, dok najhitnija kriza u Ukrajini nije bojno polje, već uvjeravanje američkog Kongresa da odobri paket vojne pomoći od 61 milijarde dolara koji bi osigurao opskrbu oružjem iz SAD-a za godinu ili više .

Ukrajinska protuofenziva koja je započela u lipnju nije uspjela probiti ruske linije, ali čini se da je pravi spor između predsjednika i njegovog vrhovnog generala politički.

Valerij Zalužni Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NATO IMS

Ukrajinski general Zalužni najpopularnija je osoba u zemlji osim predsjednika, a njegov je visoki položaj iritirao ured Zelenskog, posebno jer je ukrajinski predsjednik razmatrao hoće li održati nove izbore.

U rijetkom intervjuu, Zalužni je rekao Economistu početkom studenoga da vjeruje da je rat na mrtvoj točki i pozvao je svježu pomoć Zapada, ali nekoliko dana kasnije Zelenski je odbacio tu negativnu procjenu.

'Svatko se umori, bez obzira na status. I imamo različita mišljenja. Ali to nije pat-pozicija', rekao je Zelenski u to vrijeme, dodavši da bi novopristigli zapadni borbeni zrakoplovi F-16 mogli dovesti do proboja 2024.

U ukrajinskim medijima već se mjesecima spekulira da bi Zalužni bio jedini mogući protukandidat Zelenskom na izborima za predsjednika ako bi se raspisali dok rat traje i ako bi se general kandidirao.

Iako Zalužni nikada nije javno rekao da bi ušao u politiku, neformalne objave na Facebooku koje prikazuju njegove fotografije sa suprugom protumačene su u Bankovoj, ukrajinskom ekvivalentu britanskog Downing Streeta, kao znak namjere.