čeka pozivnicu

Zelenski smanjio kritike NATO summita: Rezultati nisu idealni, ali su dobri

12.07.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u srijedu da su rezultati samita NATO-a vrlo dobri, ali bi bili idealni da je Kijev dobio pozivnicu za članstvo u zapadnom obrambenom savezu.

Dodao je da je važno da Ukrajini nije potreban Akcijski plan za članstvo (MAP), jer je bivša sovjetska država već puno toga učinila da bi se uskladila sa standardima NATO-a.

"Važan rezultat je odluka da Ukrajina ne treba MAP na putu u NATO", izjavio je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom na samitu u Vilniusu.

Rekao je da su ukrajinski vojnici stekli iskustvo u suradnji s raznim članicama saveza.

Zapadni saveznici obučavaju tisuće ukrajinskih vojnika i Kijev je u velikoj mjeri ovisan o zapadnom oružju u borbi protiv ruskih snaga koje su pokrenule invaziju u veljači 2022.

  • +10
Jens Stoltenberg i Volodimir Zelenski Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

NATO je u srijedu objavio da će Ukrajina postati članica saveza, ali nije odredio vremeni rok.

Također je odlučio da Kijev neće morati proći kroz MAP - popis političkih, gospodarskih i vojnih kriterija koje su morale ispuniti ostale iskočnoeuropske zemlje na putu u NATO.

  • +40
Opuštena atmosfera na NATO summitu Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Zelenskij je rekao da je u Vilniusu primio pozitivne vijesti o novim paketima vojne pomoći iz Velike Britanije, Njemačke, Australije i Nizozemske.

"Možemo reći da su rezultati samita dobri, a da smo dobili pozivnicu bili bi idelni", izjavio je ukrajinski predsjednik.