prijepori

Zelenski pozvao europske i američke saveznike da deblokiraju pomoć

13.12.2023 u 12:53

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu u Oslu svoje europske i američke saveznike da nastave pomagati njegovoj zemlji u trenutku kada je pomoć blokirana zbog prijepora kako u Bruxellesu tako i u Washingtonu

"Naravno da ne možemo pobijediti bez pomoći", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare nakon sastanka s norveškim premijerom Jonasom Gahrom Støreom.

"Ali ne možemo ni izgubiti jer sve što imamo, to je naša zemlja".

U Sjedinjenim Državama kao i u Europskoj uniji isplata pomoći u visini više desetaka milijardi dolara Ukrajini trenutačno je blokirana zbog unutarnijh nesuglasica.

Vojna protuofenziva Kijeva pokrenula u lipnju nije donijela željene rezultate, pa Zelenski želi ponovno mobilizirati svoje saveznike među kojima se pojavljuju razmirice.

Zelenskij je stigao u Oslo ranije u srijedu gdje bi trebao sudjelovati na sastanku pet nordijskih zemalja (Norveška, Švedska, Danska, Finska i Island) na koje računa da bi mogle financirati njegovu ideju o proizvodnji oružja kakvo ima NATO na ukrajinskom teritoriju.

"Razgovarat ćemo o jačanju vojne, političke i ekonomske suradnje, kao i o našoj zajedničkoj budućnosti u Europi", napisao je na X-u.

U otvorenom pismu objavljenom u Financial Timesu, pet nordijskih čelnika ustvrdilo je da se "rat ne može dobiti bez oružja" i da "sada nije vrijeme za slabljenje".