rat u ukrajini

Nakon aviona F-16, Zelenski želi i švedske Gripene

19.08.2023 u 18:49

Bionic
Reading

Ukrajina je počela razgovarati sa Švedskom o mogućnosti da dobije njezine borbene zrakoplove Gripen, rekao je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom.

To je bio njegov prvi posjet Švedskoj od početka ruske invazije u veljači 2022., a razgovori o nabavi Gripena, koje je opisao kao preliminarne, slijede nakon što je SAD odobrio Danskoj i Nizozemskoj da pošalju Ukrajini borbene zrakoplove F-16.

"Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima u vezi mogućnosti otvaranja pitanja dobivanja švedskih Gripena", rekao je Zelenski na zajedničkom brifingu za novinare s Kristerssonom, dodajući da će to biti glavna tema na njegovim sastancima s drugim švedskim dužnosnicima. Švedska vlada je u lipnju rekla da će ukrajinskim pilotima omogućiti testiranje tih zrakoplova koje proizvodi Saab, ali je i istaknula da treba sve svoje zrakoplove za obranu švedskog teritorija. Zelenski je u subotu rekao da su ukrajinski piloti već počeli obuku na tim zrakoplovima. Kristersson u svojoj izjavi nije spomenuo Gripene, ali je osudio ruski raketni napad na Černihiv u subotu u kojem je poginulo sedmero ljudi, a ozlijeđeno je 90.

Zelenski u posjetu Švedskoj Izvor: EPA / Autor: JONAS EKSTROMER

"To samo jača potrebu da budemo uz vas u svim vašim borbama", rekao je. Ukrajina i Švedska potpisale su također sporazum koji predviđa da će Ukrajina početi proizvoditi švedska borbena vozila CV90. Zelenski se treba sastati i s predsjednikom švedskog parlamenta, vrhovnim zapovjednikom švedskih oružanih snaga i čelnicima glavnih švedskih političkih stranaka, po priopćenju švedske vlade.

Švedska je Ukrajini do sada poslala tenkove, sustave za protuzračnu obranu i oklopna pješadijska vozila Type 90. Švedski ministar obrane Pal Jonson rekao je u utorak da vlada planira novi paket vojne pomoći Kijevu u vrijednosti od 313,5 milijuna američkih dolara koji će najvećim dijelom činiti streljivo i rezervni dijelovi za ranije isporučene oružane sustave. To će biti 13. švedski paket pomoći Ukrajini od početka rata. Ukupna vrijednost švedske pomoći Ukrajini iznosi 1,8 milijardi američkih dolara.