gazirani napitci

Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer

26.07.2019 u 12:40

Bionic
Reading

Zelena lista poduprla je najavljenu mjeru dodatnog poreza na proizvode s prekomjernim udjelom šećera upozorivši da gazirani napitci štete zdravlju kao i duhanski proizvodi, a u poreznom smislu prolaze bez posljedica, priopćeno je u petak iz te udruge

Iz udruge su zatražili i da se uređaji s gaziranim napitcima hitno izbace iz škola jer su djeca pod njihovim najvećim štetnim utjecajem, a pretilost je tek početak problema.

Kao moguće rješenje predložili su da se zakonski omogući distribucija prirodnih sokova domaćih proizvođača.

'Potrebno je omogućiti prodaju prirodnih sokova dobivenih cijeđenjem voća naših proizvođača, koji su pakirani u vakuumiranom tzv. box bogu, a mogu se rastakati. Time bi se pomoglo i domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, a potrošačima bi se omogućilo da piju jeftinije i zdravije proizvode od štetnih gaziranih napitaka', poručili su.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je u ime javnog zdravlja nužno ograničiti količinu šećera na pet grama na dan, najviše do deset, istaknuto je u priopćenju.

Hrvatska počela s regulacijom masnoća i soli, ali ne i šećera u proizvodima

Regulacija soli i masnoća dijelom je počela uvođenjem obveze da se smanji sol u pekarskim proizvodima, nastavlja se redefiniranjem mliječnih i suhomesnatih proizvoda, a šećer je ostao netaknut, navode iz udruge. 'Visokim trošarinama treba smanjiti atraktivnost tih proizvoda, a u nas je, nažalost, nezdrava hrana jeftinija od zdrave. Rješenje su više cijene i smanjena dostupnost nezdrave hrane', poručuju.

Predlažu da se osnuje posebni zdravstveni fond za prevenciju i liječenje bolesti te štetnih utjecaja gaziranih napitaka koji bi se financirao uvedenim trošarinama. Prirodne domaće sokove, ističu, treba osloboditi davanja i promicati njihovu potrošnju kod djece.

Udruga je izrazila zadovoljstvo što su Ministarstvo financija i hrvatska Vlada reagirali na njezine prosvjede i zahtjeve duže od godinu dana u vezi s uvođenjem poreza na nezdrave i štetne prehrambene proizvode.