NEW YORK

Žele srušiti džamiju 'Nulta točka' da bi izgradili još veću?

09.04.2014 u 09:35

Bionic
Reading

Građevinski poduzetnik iz New Yorka podnio je zahtjev za rušenjem džamije 'Nulta točka', odnosno islamskog centra izgrađenog u blizini mjesta na kojem su nekad stajali blizanci Svjetskog trgovinskog centra srušeni u terorističkom napadu 2001. godine, rekli su službenici, prenosi portal Klix.ba

Odjel za urbanizam grada New Yorka priopćio je da razmatra zahtjev izvođača da uništi četverokatnu zgradu i dodatne objekte na Manhattanu, najvjerojatnije da bi izgradio novi, još veći objekt, prenosi Klix.ba

Poduzetnik Sharif El-Gamal iz kompanije Soho Properties rekao je ranije da planira izgraditi 13-katni Centar islamske zajednice zajedno s džamijom, objektima za rekreaciju i prostorijama za međuvjerske radionice, a cijeli projekt koštao bi oko 100 milijuna dolara.

Međutim, Hank Sheinkopf, glasnogovornik poduzetnika, nije želio potvrditi da je zahtjev za rušenjem postojećih zgrada korak ka izgradnji još većeg kompleksa.

On nije želio ni reći gdje će sadašnji islamski centar biti preseljen, ako bude odobren zahtjev za rušenjem.

Islamski centar i džamija otvoreni su 2011. nakon niza prosvjeda zbog bojazni da bi to moglo postati spomenik islamskim ekstremistima odgovornim za napade islamista na Svjetski trgovinski centar 11. rujna 2001., kada je poginulo gotovo 3.000 ljudi.