48. DAN ŠTRAJKA LIJEČNIKA

Zbog svađe sindikalista prekinuti pregovori s Ostojićem

04.11.2013 u 16:53

Bionic
Reading

U Ministarstvu zdravlja prekinuti su pregovori sindikata i ministra o novom kolektivnom ugovoru zbog sukoba sindikalnih čelnika

Četrdeset i osmog dana štrajka liječnika nije dogovoreno rješenje između sindikata i Ministarstva. Iako neki sindikalisti i ministar kažu da se razgovori bliže kraju, čelnica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu Spomenka Avberšek sukobila se sa šefom liječničkog sindikata. Avberšek kaže da želi jednake uvjete za sve zaposlene i optužuje Babića da manipulira potrebnim sredstvima.

'Kada svi zaposlenici u sustavu zdravstva dobiju 300 milijuna, a ne 70, koje on (Babić) vama prikazuje, i to samo za 5700 ljudi, onda ćemo možda razgovarati. Samostalni sindikat stoji na pozicijama svih radnika koji bi trebali biti plaćeni na isti način što se tiče prekovremenih sati', rekla je Avberšek.

Ivica Babić je rekao da će njihove pozicije biti poznate nakon izvanredne skupštine sindikata liječnika...

'Nismo definitivno dogovorili kolektivni ugovor. Pitanje pripravnosti i rada po pozivu smo raspravili. Kamen spoticanja je gospođa Avberšek. Imam osjećaj da ministar i pregovaračka ekipa žele riješiti problem do kraja, ali tu smo gdje jesmo', pojasnio je Babić.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kaže da je raspravljeno pitanje pripravnosti i rada po pozivu.

'Oblici rada koji su neophodni u zdravstvu Hrvatske, ali i cijele Europe – dežurstvo i pripravnost – više imperativno neće biti prekovremeni rad kao do sada. Svaka pripravnost i rad po pozivu precizno će se evidentirati, analizirati i plaćati kao prekovremeni rad', rekao je Ostojić.

O iznosima, kojima se nadmeću sindikalni čelnici, nije htio. Ministar kaže da je iznos unutar gabarita proračuna...