MEDICINSKE SESTRE PROZIVAJU

'Zbog štrajka smo izloženi neviđenoj torturi'

18.09.2013 u 12:12

Bionic
Reading

'Pojedini ravnatelji bolnica u Hrvatskoj, suprotno naputku Ministarstva zdravlja, tjeraju glavne sestre da skidaju plakate, popisuju štrajkaše i prijete im davanjem radnih knjižica', kazala je Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara

Prašnjak tvrdi da se na medicinske sestre, tehničare i liječnike koji su odlučili štrajkati vrši neviđeni pritisak te da metode u nekim od bolnica podsjećaju na diktaturu kakva je bila ona u SSSR-u. Zbog svega što se događa najavila je da će izvijestiti Europski parlament, međunarodne sindikate i Državni inspektorat.

'Nijedan pacijent neće ostati zakinut za uslugu ako je životno ugrožen, ali neke stvari neće se odraditi', istaknula je Prašnjak i dodala kako će za ljude koji rade u štrajku u režimu rada nedjeljom tražiti da im se svi dani plate kao da rade vikendom. Navela je da nema potpune podatke o tome koliko je medicinskog osoblja trenutno u štrajku, ali prema prvim saznanjima, odaziv na njega u Dubrovniku je stopostotan, kao i u Pakracu, dok se u Osijeku i nekim zagrebačkim bolnicama kreće od 60 do 70 posto.

U kakvim uvjetima rade medicinske sestre, kaže, svjedoči i podatak da jedna sestra radi posao koji u uređenim državama radi njih pet.

'U jednoj ustanovi, ne želim je imenovati, hodnici su puni ljudi i jedna sestra mora nahraniti, oprati i pospremiti 50 ljudi! Ne, nećemo dopustiti da se gazi naše dostojanstvo. Nećemo potpisati ništa što bi nam oduzelo naša prava jer smo imali mizeriju. Koliko će sve trajati, teško je reći, možda to bude i mjesec dana', poručila je Prašnjak.

Na kraju je parafrazirala premijera Zorana Milanovića, kazavši da ni medicinske sestre nisu ptičji rezervati ni krpe za brisanje poda.