rekordne hladnoće

Zbog snijega i jakog vjetra prometne teškoće u Sloveniji, zatvorena luka Koper

26.02.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Vrlo niske temperature i snijeg u ponedjeljak izazivaju teškoće u prometu u Sloveniji, a zbog jake bure zatvorena je do daljnjega luka Koper, u kojoj je obustavljeno uplovljavanje i isplovljavanje brodova

U svim krajevima jutros su temperature bile ispod ništice, a rekordno niska zabilježena je na Kredarici, gdje je bilo 27 stupnjeva ispod nule.

U slovenskoom priobalju najhladnije je bilo u Portorožu - minus 7 stupnjeva, u Mariboru minus 11, u Ljubljani minus 9 stupnjeva, a u Murskoj Soboti minus 12.

Jak vjetar na zapadu i sjeverozapadu zemlje stvara teškoće u prometu, a zbog nanosa snijega i smanjene vidljivosti prometne službe upozoravaju na pažljivu vožnju. Na više pravaca ograničen je promet teretnih vozila, osobito hladnjača i vozila s ceradama, a zatvoren je i tunel Kastelec prema Ljubljani.

Meteorolozi najavljuju da će niske temperature prevladavati do kraja tjedna. Prema tim prognozama, u pojedinim se naseljima u četvrtak može očekivati i do minus 20 ispod ledišta.

  • +6
Snijeg u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S druge strane, treba očekivati povijesno niske temperature u odnosu na minus 34,5 stupnjeva, što je zabilježeno 1956. godine, ali ne i veće količine snijega kakve su znale biti još 60-ih godina, kad je u Ljubljani zimi bilo i po metar i više snijega, a niti stanje iz 1996., kad su se temperature ispod ništice u jednom razdoblju održale punih 37 dana. Hitne medicinske službe zadnjih dana bilježe više nesretnih slučajeva povezanih sa snijegom i ledom, osobito lomova i uganuća.

Zdravstvene službe preporučuju osobama starije životne dobi i lošijeg zdravlja da ne izlaze iz toplih domova bez potrebe jer se u takvim uvjetima, pri naglom prelasku na hladniju atmosferu, i obična prehlada može razviti u upalu pluća.