PROKLETSTVO NASLJEĐA

'Zbog ruševine mi ne daju braniteljski kredit'

Bionic
Reading

Dubrovački branitelj Dragomir Vuličević, koji već godinama čeka na dodjelu stambenog kredita za kupnju stana u organiziranoj izgradnji, požalio se zbog straha da će ruševina koju je u Bosni i Hercegovini, mjestu Belanićima, naslijedio od oca biti zapreka za dobivanje kredita

'Živim u 25 metara četvornih sa suprugom i dvoje djece koji idu u srednju školu. Riječ je o dijelu stana koji je u vlasništvu moje majke. Godinama čekam da riješim stambeno pitanje i sad sam još u strahu da to neću uspjeti. Ako ruševina koju sam naslijedio od oca u BiH bude zapreka dobivanju stambenog kredita, spreman sam boriti se, pa i tužiti Republiku Hrvatsku', izjavio je Dragomir Vuličević, inače 40-postotni hrvatski ratni vojni invalid koji prima invalidninu od 229,49 kuna mjesečno te mirovinu, pola vojnu, pola civilnu, u iznosu od 3700 kuna.

U Ministarstvu branitelja zatražili su od Vuličevića, nakon što mu je otac preminuo, dokaz da od njega nije ništa naslijedio. Kažu kako Dragomir Vuličević ima podnesen zahtjev za dodjelu stambenog kredita za kupnju stana ili kuće i da se nalazi na važećoj listi prvenstva za dodjelu stambenog kredita i ima ispunjen uvjet prebivališta iz članka 37. zakona.

Upućen mu je poziv radi dopune dokumentacije kako bi se utvrdilo ostvaruje li pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita za kupnju stana u organiziranoj stambenoj izgradnji u Dubrovniku, piše Slobodna Dalmacija. 'Vuličeviću je 6. prosinca 2012. godine poslan poziv radi dopune dokumentacije i tom prilikom nije zatraženo rješenje o nasljeđivanju nakon smrti njegova oca, pok. Pera Vuličevića, iz razloga što nismo imali saznanja da je imenovanom otac preminuo.

Do navedenog saznanja došli smo nakon što je Dragomir Vuličević dostavio zatraženu dokumentaciju, te je u potvrdi Općinskog suda u Dubrovniku upisano da Dragomir Vuličević, pok. Pera nije vlasnik nekretnine. Stoga je naknadno od imenovanog zatraženo da dostavi rješenje o nasljeđivanju', ističu u Ministarstvu branitelja te dodaju da će nakon što dobiju informaciju da je Vuličević naslijedio od oca neke nekretnine provjeriti informacije i dati odgovor o njegovu pravu na stambeno zbrinjavanje.

Odredbom članka 37. zakona, među ostalim, propisano je da se pravo na stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenog kredita ostvaruje ako osoba i članovi njegova obiteljskog kućanstva iz članka 36. citiranog zakona nemaju sljedeće zapreke: u vlasništvu odgovarajući stan ili kuću, ako je osoba drugom ustupila ili diobenim ugovorom zamijenila svoj nasljedni dio kuće ili stana za drugo stvarno pravo prema propisima o nasljeđivanju.

No, što ako je nekretnina u drugoj državi? Što ako je riječ o ruševini? Na sva ta pitanja trebali bi dati odgovore iz Ministarstva nakon što utvrde sve činjenice u Vuličevićevu slučaju.