U KALIFORNIJI

Zbog propuštanja radioaktivne pare zatvorena nuklearka

19.06.2012 u 09:57

Bionic
Reading

Otkriveno je da cijevi propuštaju radioaktivnu paru te je elektrana zbog toga zatvorena na neodređeno vrijeme

San Onofre nuklearna elektrana koja se nalazi u okrugu Orange County u Kaliforniji, zatvorena je od 31. siječnja, kada je otkrivena niža razina zračenja jednoj od dvije jedinice. Otkriveno je da cijevi, zbog propusta proizvođača koji nisu ispravno testirali cijevi, propuštaju radioaktivnu paru te je elektrana zbog toga zatvorena na neodređeno vrijeme, piše Reuters.

Nuklearka se nalazi na pola puta između Los Angelesa i San Diega, a strujom napaja južnu Kaliforniju. Procjenjuje se i da bi zbog sve toplijeg vremena i povećane potražnje za strujom moglo doći i do nestašice odnosno do redukcija struje.

Komisija zadužena za nuklearna pitanja u SAD-u optužila je za curenje Mitsubishi Heavy Industries, koji je po njima prilikom testiranja podcijenio brzinu vode i pare koje prolaze kroz cijevi u generatoru i to za tri ili četiri puta. Također, cijevi nisu bile dovoljno stisnute unutar reaktora zbog čega su se trljale što je uzrokovalo i dodatne probleme. Osam od 129 cijevi pokazalo se neispravnima nakon testiranja komisije.

Dužnosnici komisije nisu htjeli prognozirati kada bi nuklearka ponovno mogla biti puštena u pogon, no pisano izvješće za javnost očekuje se idući mjesec.