etilen oksid

Zbog ozloglašenog pesticida opet se povlači hrana iz trgovina: Lani 53 proizvoda, sad u dva tjedna dva! Dobili smo objašnjenje

14.01.2022 u 06:42

Bionic
Reading

Rabenhorst sok 'Dobar osjećaj sa željezom' 0,7 l i 'Abido Spices' začin za piletinu 50 g dva su proizvoda koja su po nalogu Državnog inspektorata morala biti povučena s polica trgovina od početka godine jer su sadržavala pesticid etilen oksid. Riječ je o pesticidu zbog kojeg su se, prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), prehrambeni artikli u prošloj godini najčešće morali micati iz trgovina s prehrambenim proizvodima

HAPIH-ovi podaci govore da je tijekom 2021. povučeno/opozvano ukupno 115 proizvoda putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF). Najviše zbog etilen oksida - 53 proizvoda, deset proizvoda zbog prisustva 2-kloretanola koji je metabolit etilen oksida te pet zbog stakla. Iz agencije pojašnjavaju da je na problem s etilen oksidom u 2020. ukazala Belgija kada je utvrdila njegovu prisutnost u sezamovim sjemenkama iz Indije.

'Kako njihova upotreba ima široku primjenu krenuo je niz povlačenja hrane u kojoj su se koristile sezamove sjemenke, iako u konačnom proizvodu najčešće etilen oksid nije niti utvrđen', navode iz HAPIH-a. Dodaju kako je nakon toga prisutnost etilen oksida utvrđena u aditivu karuba gumi (E410), a sumnja se da je ovaj spoj povezan sa sredstvima za dezinfekciju skladišta i transportnih sredstava.

'Na temelju mišljenja stručnjaka, Europska komisija je zauzela stav da nema sigurne razine za izloženost konzumenata u odnosu na proizvode koji sadrže aditive za koje se zna da su kontaminirani etilen oksidom i kao takvi predstavljaju potencijalni rizik. Europska unija još je dodatno pooštrila propise i pojačala kontrole za još neke proizvode kao što su začini, guar guma i ksantan', ističe HAPIH-a u odgovoru na naš upit.

Prema istraživanju na uzorku većem od pet tisuća ispitanika, koji je prije nešto manje od godinu dana proveo Europski centar izvrsnosti potrošača (ECIP), potrošačima u Hrvatskoj kao najvažnija tema pokazala se sigurnost hrane. Stoga nas je zanimalo koliko su količine etilen oksida zabilježene u proizvodima prošle godine opasne po ljudsko zdravlje ako ih se konzumiralo. Iz HAPIH-a navode kako 'aktivna tvar etilen oksid nije uvrštena na popis odobrenih aktivnih tvari u zemljama članicama EU'.

Nadalje ističu 'procjenu stvarnog akutnog rizika za zdravlje ljudi unosom ostataka etilen oksida prehranom nije moguće provesti jer toksikološki parametri potrebni za ovakvu vrstu procjene rizika nisu postavljeni na razini EU zbog nedostatka podataka i stoga što je aktivna tvar zabranjena za upotrebu zbog svojih genotoksičnih i kancerogenih svojstva'.

'Budući da nije moguće provesti inicijalnu procjenu rizika za potrošače, te se ne može s dovoljnom razinom sigurnosti isključiti mogući rizik za zdravlje potrošača konzumacijom proizvoda, Komisija je tijekom lipnja i srpnja 2021. održala sjednice kriznih koordinatora, te je u srpnju 2021. donesen zaključak da se svi proizvodi koji sadrže nesukladni aditiv ili sirovinu, odnosno etilen oksid smatraju nesukladnim i da se takvi proizvodi povlače s tržišta i opozivaju od potrošača. Ovakvim pristupom osigurana je maksimalna moguća razina zaštite zdravlje potrošača', zaključuje HAPIH.

Etilen oksid je, kako se navodi na stranici HZJZ-a Otrovno.com, pri sobnoj temperaturi bezbojan plin koji služi kao međuproizvod u mnogim organskim sintezama te se upotrebljava kao sredstvo za suzbijanje štetočina (fumigant) za namirnice i tekstil, za sterilizaciju kirurških instrumenata te kao sirovina za pripravu organskih spojeva poput akrilonitrila, etanilamina, etilen-glikola i neionskih površinski aktivnih tvari. U hrani je zabranjen u Europi još 1981. zbog rizika od trovanja, ali i ga se i dalje može naći na tisućama prehrambenih proizvoda u obliku kontaminacije koja se uglavnom povezuje s uvozom hrane iz trećih zemalja poput spomenutih sjemenki sezama iz Indije.