NEKRETNINE U LICI

Zbog ovrha prodaju zemlju u bescjenje – kvadrat i po 50 lipa!

23.07.2012 u 14:01

Bionic
Reading

Građani opterećeni kreditima, raznim zaduženjima za režije, ovrhe podmiruju prodajom zemlje u bescjenje. Cijena je čak i manja od 50 lipa po četvornome metru! Situacija je pojedincima vrlo teška, pogotovo višečlanim obiteljima, tako trenutačno stanje na tržištu nekretnina opisuje Ivan Bižanović, vlasnik tvrtke Lika nekretnine iz Otočca za Večernji list

Unatoč tomu, cijene nekretnina u Hrvatskoj ne padaju ujednačeno. Dno i strmoglavi pad očekuju se, objašnjava Bižanović u Večernjem, krajem ove i početkom iduće godine. Ukupna gospodarska situacija (nema naznaka gospodarskog oporavka i sve veći rast nezaposlenosti) ne ide u prilog sudionicima tržišta nekretnina. Njegove prognoze i dalje su pesimistične pa ocjenjuje da će cijene nekretnina padati bez obzira na ulazak Hrvatske u EU.

Usprkos krizi, trenutačno se najviše trguje nekretninama na Jadranu i većim gradovima poput Zagreba. Bižanović je naveo velike razlike u cijenama. Primjerice, poljoprivredna zemljišta prodaju se od kune do tri eura po četvornom metru, a građevinska od sedam do 40 eura, ovisno o mjestu.

Najtraženija su građevinska zemljišta uz jezera, potke i rijeke i to manje parcela od 700 do 1.000 kvadrata za gradnju vikendica za odmor. Cijene stanova u starijim zgradama u Gračacu, Srbu i Donjem Lapcu kreću se od 300 do 500 eura po kvadratu, a u Otočcu, Gospiću i Korenici cijene takvih stanova su nešto više, od 500 do 700 eura. Kad je novogradnja u pitanju, kreću se od 800 do 900 eura po kvadratu. Cijene apartmana su od 900 eura po četvornom metru u Karlobagu, do 1.100 u Senju te 1.200 do 1.400 eura u Novalji.

Velika je razlika od oglašene i prodajne cijene i ona nekada doseže od 30 do 40 posto. Prodaju diktira tržište, a kupci su sve izbirljiviji te se sve više cjenkaju, istaknuo je Bižanović.