OBAVEZNA PRIJAVA POLICIJI

Zbog odlaska u inozemstvo gubit će se pravo glasa?

14.01.2010 u 14:33

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednici u Sabor uputila izmjene Zakona o prebivalištu i boravištu. Njima se daju ovlasti policiji da izbriše iz evidencije prebivališta osobe za koje se utvrdi da ne žive zaista na prijavljenoj adresi

Dosad zakon nije predviđao mogućnost odjave prebivališta bez da to građanin nije sam napravio, pa se često događalo da osobe koje nemaju veze s prijavljenim mjestom i dalje imaju isprave na tu adresu. Između ostalog, zbog toga je bilo moguće da na popisu birača budu i osobe koje ne žive u Hrvatskoj.

Isto tako, građani će morati dokazati da su se uselili u mjesto gdje se prijavljuju, a bez dokumentacije policija će moći odbiti prijavljivanje prebivališta. Ako se ustanovi da se građanin odselio u inozemstvo, policija će imati pravo brisati ga iz evidencije.

'Neće se brisati građane radi privremenog rada u inozemstvu, ali svaki građanin koji se odseli iz Hrvatske na dulje od godinu dana mora to prijaviti policiji, inače će biti izbrisan', rekao je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova. Iznimka su osobe iz Programa povratka i zbrinjavanja izbjeglica, prognanika i raseljenih osoba.

'Ovim će se omogućiti usklađivanje biračkih popisa, što je problem o kojem neprestano govorimo', kratko je zaključila premijerka Jadranka Kosor ističući da ćemo do sljedećih izbora imati kvalitetan popis birača.