GROBLJE KVANJ

Zbog neplaćanja u Šibeniku kreće masovna deložacija pokojnika, potomci imaju rok do 1. lipnja

08.05.2019 u 10:46

Bionic
Reading

Pogrebno poduzeće Čempresi, šibenska gradska tvrtka za održavanje groblja i pogrebne poslove, iz 18 grobnica za privremeni ukop na šibenskom groblju Kvanj Pogrebno poduzeće Čempres planira do 1. lipnja ekshumirati oko 70 pokojnika. Sve zbog toga jer nitko nije prijavio živućeg vlasnika groba

Kako javlja Šibenski šibenska gradska tvrtka za održavanje groblja i pogrebne poslove 'Čempresi' pozvala je ovih dana obitelji stotinjak pokojnika koji su sahranjeni u takozvane ćelije na Gradskom groblju Kvanj da se jave u upravu groblja kako bi dogovorili detalje oko ekshumacije i prijenosa posmrtnih ostataka pokojnika u njihove obiteljske grobnice ili (ako nemaju vlastito grobno mjesto) u novouređenu kosturnicu na tom groblju.

Direktor Pogrebnog poduzeća Čempres Joško Vuković izjavio je kako se unatoč neplaćanju grobnih taksi grobovi voljenih posjećuju, što se da zaključiti po novim spomen pločama, lampašima i cvijeću.

Prema njegovim riječima tvrtka namjerava urediti postojećih 18 grobnica u svom vlasništvu, čija su ukopna mjesta ustupljena na privremeno korištenje, te uvesti red u taj segment poslovanja, kako nalažu propisi. Međutim, planovi su privremeno prolongirani budući da se obitelji pokojnika koji su sahranjeni u ćelije prije deset, dvadeset, pa i trideset godina oglušuje na pozive iz 'Čempresa'.

'Ćelije su grobna mjesta na gradskom groblju Kvanj koja se dodjeljuju na privremeno korištenje, odnosno u kojima se obavlja privremeni ukop pod uvjetom da je pokojnik preminuo prije dovršetka obiteljske grobnice ili ako nema osigurano grobno mjesto', kaže Vuković za Šibenski.

'Svi su potpisali posebne izjave po kojima se obvezuju zbrinuti posmrtne ostatke pokojnika u obiteljske grobnice po isteku razdoblja od jedne do tri godine. Nažalost, imamo problema s obiteljima pokojnika koji su sahranjeni ranije, a o kojima nemamo nikakva pisanog traga. Čak 74 ukopna mjesta u vlasništvu "Čempresa" tvrtki nisu raspoloživa jer se obitelj tih pokojnika ne javlja na naše pozive kako bi se izjasnila hoće li posmrtne ostatke svojih preminulih zbrinuti u vlastite, privatne grobnice ili će nam odobriti da obavimo ekshumaciju i prijenos posmrtnih ostataka u posebno uređenu zajedničku kosturnicu na gradskom groblju Kvanj', zaključuje Vuković.