MJERE PREDOSTROŽNOSTI

Zbog napada u Bruxellesu kolaps prometa u zapadnoj Europi

22.03.2016 u 11:30

Bionic
Reading

Zračne luke diljem Europe u stanju su visoke pripravnosti nakon što su, u samoubilačkom napadu, dvije eksplozije potresle zračnu luku u Bruxellesu te postaju podzemne željeznice. U europskoj prijestolnici zaustavljen je cjelokupan javni promet, krizni stožer pozvao je stanovnike da ne izlaze, dok europske zračne luke prihvaćaju letove preusmjerene iz Bruxellesa i otkazuju letove za to odredište. Također, agencije javljaju da je privremeno zatvorena belgijsko-francuska granica

Prekinut je i promet vlaka Eurostar koji Bruxelles povezuje s Velikom Britanijom, a europske zračne luke preventivno i sigurnosno otkazuju letove prema Bruxellesu.

 
'Preventivne i sigurnosne mjere trenutno se uspostavljaju na svakom od osam terminala u zračnoj luci i na dva kolodvora, uz kontrolu vlakova iz pravca Bruxellesa i mobilizaciju ekipa s policijskim psima', objavile su nadležne službe pariške zračne luke Roissy-Charles de Gaulle, a prenosi Hina. Također je pojačana razina sigurnosti na pariškom aerodromu Orly.
 
Identična je situacija u londonskim zračnim lukama Heathrow i Gatwick, gdje su pojačane policijske ophodnje, dok se putnička prtljaga pomno pretražuje.

'Sigurnost putnika i osoblja u zračnoj luci Gatwick apsolutni je prioritet. Zbog napada u Bruxellesu povećali smo sigurnost i pojačali ophodnje oko zračne luke', kazao je glasnogovornik aerodroma Gatwick, a slična je situacija i u najvećoj londonskoj zračnoj luci Heathrow.

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su i u jednoj od najvećih zračnih luka u Europi - Frankfurtu, objavila je njemačka savezna policija. 'Što se tiče ostalih njemačkih zračnih luka, ne mogu dati nikakvu drugu izjavu, u fazi smo procjene', izjavila je glasnogovornica policije.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova također je podiglo razinu sigurnosti u talijanskim zračnim lukama.

I u nizozemskim zračnim lukama pojačane su mjere sigurnosti u vidu dodatnih ophodnji žandarmerije u zračnim lukama u Amsterdamu, Eindhovenu te Rotterdamu. Nizozemske vlasti pojačale su kontrole na graničnim prijelazima, a zaustavljeno je prometovanje vlakova prema Belgiji i Francuskoj.
421392,421374,421348,404713