GLOBALNA UGROZA

Zbog najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja stižu osude sa svih strana

15.09.2017 u 18:31

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres i svjetski čelnici osudili su u petak Sjevernu Koreju zbog lansiranja projektila iznad Japana, o čemu će sljedeći tjedan raspravljati Opća skupština UN-a, a Sjedinjene Države upozoravaju da sjevernokorejska agresija ugrožava 'cijeli svijet'

Sjeverna Koreja rano u petak ispalila je neidentificirani projektil koji je preletio japanski otok Hokkaido u 7,06 po lokalnom vremenu te pao u more oko 2000 kilometara istočno od tog otoka.

Do lansiranja je došlo dan nakon što je Sjeverna Koreja objavila da će nuklearnim oružjem 'potopiti' Japan i svesti Sjedinjene Države 'na pepeo i mrak' zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom se pooštravaju sankcije protiv Pjongjanga.

'Glavni tajnik poziva Demokratsku Narodnu republiku Koreju (DPRK) da obustavi daljnja testiranja, poštuje relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti i napravi prostora za obnovu iskrenog dijaloga o denuklearizaciji', priopćio je Guterres.

U priopćenju je najavio da će sa 'svim zainteresiranim stranama o tome razgovarati na marginama predstojeće Opće skupštine UN-a'.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kratko se oglasilo priopćenjem u kojem se konstatira da je najnovijim testiranjem projektila Sjeverna Koreja prekršila rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, a svim je stranama upućen poziv na suzdržanost.

Francuska je osudila potez režima u Pjongjangu i ponovila spremnost za suradnju s Vijećem sigurnosti UN-a i članicama EU-a kako se stanje ne bi pogoršalo. Francuska zagovara jačanje mjera koje bi Pjongjang uvjerile da mu eskaliranje trenutačnog stanja nije u interesu.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predsjednik Emmanuel Maccron razgovarao je telefonski s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i, kako javljaju agencije, osudili su tu 'provokaciju' koja nosi rizik od 'nepovratnih posljedica' i pozvali na 'direktne pregovore' s komunističkim režimom.

Američki veleposlanik zadužen za pitanje razoružanja Robert Wood je kazao da SAD želi iskoristiti sve diplomatske opcije u vezi sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa te začepiti svaku 'rupu' u programu sankcija.

'Sankcije nisu dobile priliku zaista čvrsto zagristi iz jednostavnog razloga što se ne primjenjuju u potpunosti', kazao je Wood.

Sjeverna Koreja testirala hidogensku bombu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki državni tajnik Rex Tillerson je kazao da sve agresivniji sjevernokorejski režim predstavlja prijetnju i regiji i cijelom svijetu.

'U istočnoj Aziji, sve agresivniji i izoliraniji režim u Sjevernoj Koreji prijeti demokracijama u Južnoj Koreji, Japanu i što je najvažnije nedavno je proširio prijetnje na Sjedinjene Države te ugrožava cijeli svijet', rekao je Tillerson.

Prema najnovijoj anketi, 58 posto Amerikanaca je voljno podržati vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje ako propadnu ekonomski pritisci i diplomatski napori.

Tokio je poručio da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.