VARGA OTVORENO

'Zbog mentalnog zdravlja ne pratim medije'

10.11.2014 u 12:51

Bionic
Reading

Kako bi zaštitio svoje mentalno zdravlje, aktualni ministar zdravlja Siniša Varga priznao je u razgovoru za televiziju N1 da je prestao pratiti medije. Naime uvjeren je da su se napadi na njega u medijima pojavili nakon što su se u Ministarstvu počeli baviti postupcima javne nabave te da iza njih stoje rentno motivirani novinari

Ministar zdravlja Siniša Varga u razgovoru za televiziju N1 dao je do znanja da mu ne pada na pamet dati ostavku, iako ga se sve češće proziva u medijima.

'Priča se i kaže se da su optužbe povezane s javno-nabavnim postupcima. Kažu i sumnja se te ima dovoljno indicija da se smatra da postoji određeni mali krug novinara koji su rentno motivirani od industrije koja koristi svoje mogućnosti. Kad govorimo o tako velikoj cifri od preko 50 milijuna, može se očekivati da je dio toga otišao određenim novinarima koji plasiraju određene stvari u novinama. Tako se kaže da nemam stroge indicije. Prije nego se počelo dirati u javno-nabavne postupke takvih članaka nije bilo. Kada se počelo dirati u javnu nabavu, odjednom se plasiraju takvi članci. Prvenstveno se radi o neistinama, zna se vrlo dobro i govori se u kuloarima da se radi o rentno motiviranim novinarima u sprezi s crnom stranom javne nabave u Hrvatskoj', kazao je Varga.

Upitan ima li podršku javnosti i premijera, Varga je kratko kazao da sve što radi ima odjeka u javnosti. 'Zbog svih ovih napada radi mentalnog zdravlja prestao sam pratiti medije', kazao je Varga.

Osvrnuo se i na liječnički priziv savjesti i pobačaje.

'U javnozdravstvenom sektoru predugo je trajala sveopća demokracija te je svakom dopušteno da radi što hoće. Htio bih podsjetiti da se radi o osobama koje primaju plaće za izvršenje de facto naredbi svojih nadređenih. Prema tome, tu je pitanje i odgovornosti sanacijskih upravitelja, ravnatelja bolnica, šefova odjela, konkretno tu se radi o ginekologiji. Poduzeli smo određene korake da napravimo ustroj koji je znatno stroži i potreban da bismo mogli pružiti cjelovitiju zaštitu svim građanima. Tu se konkretno radi o prekidu trudnoće, što nije obuhvaćeno obveznim zdravstvenim osiguranjem. Bolnice koje vrše prekid trudnoće moraju imati dozvolu Ministarstva, a to do sada nije uvijek bio slučaj. Sada idemo na transparentnost i na stranici Ministarstva ćemo decidirano reći koje ustanove i kada mogu obavljati tu uslugu. Svaki liječnik ima pravo na priziv savjesti, to je legitimno, ali u tom slučaju moraju osigurati vanjskog suradnika koji će obaviti zahvat', kazao je Varga.

Iznio je i svoj stav o eventualnom korištenju indijske konoplje u medicinske svrhe.

'Mislim da je to stručno pitanje i da nije političko. Poslušat ću struku', kazao je Varga.

Što je još sve Varga kazao u intervjuu, pogledajte OVDJE.