macron smiruje stvari

Zbog masovnih prosvjeda upitan posjet Charlesa III. Francuskoj: Pomno motrimo situaciju

22.03.2023 u 12:49

Bionic
Reading

Prosvjedi u Francuskoj mogli bi utjecati na državni posjet kralja Karla planiranog za sljedeći tjedan, rekao je u srijedu izvor u Buckinghamskoj palači

"Pomno motrimo situaciju i primamo savjete Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) i francuske strane", rekao je izvor, dodavši da bi prosvjedi mogli utjecati na logistiku posjeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nastoji smiriti stvari u nadi da će izliječiti duboke podjele širom Francuske uzrokovane brutalnom borbom oko njegove mirovinske reforme koja mu je ugrozila popularnost.

Njegova vlada za dlaku je u ponedjeljak preživjela izglasavanje nepovjerenja u Nacionalnoj skupštini, nakon što je zaobišla donji dom parlamenta kako bi progurala izuzetno nepopularnu reformu mirovinskog sustava.

U utorak su u Parizu i ostalim gradovima diljem zemlje izbili spontani prosvjedi. Šestu noć za redom su gorjele kante za smeće i barikade, a prosvjednici su se sukobili s policijom koju optužuju za gušenje legitimnog prosvjeda.

  • +31
Prosvjedi i nezadovoljstvo u Francuskoj nakon mirovinske reforme Izvor: Profimedia / Autor: Villette Pierrick/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kralj Karlo trebao bi stići u Francusku u nedjelju, svoj prvi državni posjet od kada je postao monarh.

Osim susreta s Macronom, britanski kralj će posjetiti Muzej Orsay i sudjelovati u događajima kod Slavoluka pobjede, a u četvrtak će se uputiti vlakom u Bordeaux.