ODMAZDA KOKAINSKOG KLANA

Zbog mafijaških prijetnji Tadiću pojačana zaštita

12.04.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Zbog priprema kokainskog klana Darka Šarića za odmazdu i likvidaciju visokih srbijanskih dužnosnika, zaštita pojedinih dužnosnika, uključujući i predsjednika Borisa Tadića, podignuta je na najvišu razinu, izjavio je državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen

U izjavi za Hinu Homen je naveo da je, na temelju operativnih saznanja srbijanskih službi, postojalo više planova za likvidaciju nekih dužnosnika.

Riječ je o nekoliko čelnika srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, državne sigurnosne agencije BIA-e te najviših državnih dužnosnika. Planovi su obuhvaćali snimanje kuća u kojima oni žive te praćenje njihovih najbližih suradnika i bliskih prijatelja, kako bi se utvrdio njihov uobičajeni dnevni raspored i plan kretanja.

"Posebno je znakovito da se prijetnje upućuju predsjedniku Srbije Borisu Tadiću koji je, prema shvaćanjima pripadnika zločinačkih struktura glavni nositelj borbe protiv organiziranog kriminala", rekao je Homen.

Dodao je kako su, prema informacijama srbijanskih službi, postojali već razrađeni planovi za likvidaciju nekoliko ljudi uključenih u istragu protiv Šarićevog klana i najviših državnih dužnosnika te da su u pojedinim lokalnim novinama uočeni tekstovi koji su u sebi sadržali i šifrirane poruke putem kojih su upućivane prijetnje.

Po Homenovim riječima, plan je predviđao da nekoliko plaćenih ubojica, koji borave u Beogradu, a porijeklom su iz Crne Gore, u sinkroniziranoj i dobro koordiniranoj akciji ubiju one koji su označeni kao najveća smijetnja i prepreka opstanku te narko-mreže u regiji.

"Zbog ovih i sličnih informacija, sigurnost pojedinih dužnosnika podignuta je na najvišu moguću razinu i oni se sada nalaze pod punim osiguranjem", istaknuo je Homen.

Podsjetio je da je najznačajnija akcija protiv organiziranog zločina u 2009. godina bila "Balkanski ratnik", u kojoj je zaplijenjeno više od dvije tone kokaina i razbijena jedna od najvećih međunarodnih zločinačkih skupina koja je opskrbljivala europsko tržište.

Sigurnost državnih dužnosnika bila je, po riječima Homena, dodatno ugrožena razotkrivanjem tog klana koji predvodi Darko Šarić i nastavkom akcije "Balkanski ratnik", budući su postojale informacije da taj klan priprema odmazdu i likvidaciju nekoliko čelnika ministarstva unutarnjih poslova, BIA-e i najviših državnih funkcionera.

Za poduzetnikom Darkom Šarićem iz Pljevlja raspisana je međunarodna tjeralica zbog sumnje da je jedan od organizatora krijumčarenja 2,1 kokaina, zaplijenjenog u akciji "Balkanski ratnik", iz Latinske Amerike u Europu sredinom listopada 2009. godine.