NOVO ISTRAŽIVANJE

Zbog korone smanjen očekivani životni vijek u EU, dvostruko više tinejdžera sa simptomima anksioznosti

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 06.12.2022 22:43
  • Objavljeno 06.12.2022 u 22:43
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Robert Kneschke / Alamy / Alamy / Profimedia

Pandemija korone imala je značajan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje mnogih ljudi. Prema studiji OECD-a, očekivani životni vijek građana EU-a je 2021. bio manji za više od godinu dana

Kao rezultat pandemije koronavirusa očekivani životni vijek u Europskoj uniji u 2021. smanjen je za više od godinu dana u usporedbi s prijašnjim stanjem, navodi se u studiji Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). OECD je u Parizu priopćio da je to najveći pad za većinu zemalja od Drugog svjetskog rata. Očekivani životni vijek 2021. je bio nešto više od 80 godina, prenosi Deutsche Welle.

Dvostruko više tinejdžera sa simptomima anksioznosti

U dvije godine pandemije posebno su patili djeca i mladi. U Njemačkoj je udio djece i adolescenata od 11 do 17 godina sa simptomima anksioznosti porastao s 15 posto prije pandemije na 30 posto u prosincu 2020. i siječnju 2021. Psihosocijalne terapeutske mogućnosti su dostigle svoje granice jer je potražnja za podrškom bila tako velika, navodi OECD.

Korona je jasno pokazala slabosti europskih zdravstvenih sustava, koji su godinama nedovoljno financirani na mnogim mjestima. Prema OECD-u, Njemačka tu kotira i dalje relativno dobro. Ipak, treba uložiti značajna sredstva, posebno u kadrove i digitalizaciju zdravstvenog sektora. Osim toga, do sada nije izdvojeno dovoljno novca na prevenciju, prenosi Deutsche Welle.

  • +3

Koronavirus u školama u Njemačkoj

Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Njemačka s najvećim udjelom zdravstvenih izdataka u EU

Studija je također pokazala da su zbog pandemije u 2020. i 2021. godini znatno povećani izdaci za zdravstvenu zaštitu u skoro svim članicama EU-a. U Njemačkoj su zdravstveni rashodi po glavi stanovnika porasli za skoro pet posto u realnom iznosu u 2020. godini, kaže se u studiji OECD-a. To je najveća stopa rasta u posljednjih deset godina. U 2021. izdaci su u zdravstvu uvećani za skoro tri posto.

Udio izdvajanja za zdravstvo u odnosu na BDP u Njemačkoj je porastao s 11,7 posto u 2019. na 12,8 posto u 2020. godini. Ovo je najveći udio izdataka za zdravstvo među zemljama EU-a, prenosi Deutsche Welle.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!