IVO BALDASAR, SDP-OVO RJEŠENJE ZA SPLIT

Zbog Keruma sam izgubio posao, sada ću ga pobijediti na izborima

Bionic
Reading

Prvi i zasad jedini poznati kandidat za budućeg gradonačelnika Splita je SDP-ov Ivo Baldasar, 54-godišnji diplomirani pravnik sa solidnim iskustvom u turističkoj branši, inače vijećnik ove stranke u splitskom Gradskom vijeću

Na sjednicama koje se u pravilu izrode u pravi cirkus, pa zabavljaju kompletnu javnost, Baldasar nastoji nastupati smireno i argumentirano, te ga je splitski ogranak stranke odlučio gurnuti u vatru na izborima u svibnju iduće godine. Kako je objavljeno, Zoran Milanović se složio s izborom. U vremenima kada se gradonačelnika Željka Keruma rijetko može sresti na radnom mjestu, razgovarali smo s kandidatom koji je uvjeren da njegov posao može obavljati puno bolje.

Prvo i logično pitanje: zašto ste se uopće kandidirali?

Moj motiv je jednak motivu velikog broja Splićana, koji se vrlo lako može prepoznati: vrijeme je da se prekine vladavina Keruma i njegove obitelji, koja je zbilja sramotna. Današnji gradonačelnik vlada samo i jedino za sebe, pa ponovno za sebe, eventualno još i za svoju obitelj.

Od javnog interesa nije ostalo apsolutno ništa. Split stagnira, bolje rečeno nazaduje u svakom pogledu - kulturnom, civilizacijskom, financijskom, komunalnom... Od grada koji je bio sinonim kulture postali smo grad kao simbol bahatosti, nepotizma, primitivizma i arogancije. Dakle, to je moj glavni motiv: kao član jedne velike stranke pokušat ću preokrenuti trend koji je zapravo započeo s HDZ-om. Nemojmo zaboraviti da je upravo HDZ na neki način stvorio Keruma, a svih ovih godina ga podržava i osigurava mu ostanak na vlasti.

Da, ali nije li argument 'mi smo civiliziraniji' ipak nedovoljan, zar Split ne zaslužuje više?

Baldasar negira tvrdnje da je 'Bajin čovjek'

Naravno, upravu ste. Pristojnost je osnovni preduvjet, no osoba na mjestu gradonačelnika mora imati i svoje ideje, vizije, ideale... Smatram da ih imam i da su u mnogo aspekata potpuno drugačiji od onih koji danas vladaju. Grad se mora razvijati jer ima sve preduvjete za to, prvenstveno kroz Istočnu obalu kao najvažniji gradski resurs, ali i preko projekata na Starom placu, Žnjanu, Spaladium centru. Pored toga, moramo pokušati vratiti proizvodnju, barem u nekim manjim pogonima.

To zvuči kao zabluda, pa proizvodnja u cijeloj državi upravo nestaje?

Split kao grad nema dovoljno prostora za veliku industriju, no svakako možemo pokušati pokrenuti niz manjih pogona, proizvoditi ono što nam je potrebno za turizam...

Nisu li to obične fraze, pa već godinama od političara slušamo uvijek iste rečenice o pokretanju proizvodnje, turizmu, izvozu, dizanju zaposlenosti...?
Slažem se da mnoge od ovih rečenica doista zvuče kao fraze i osobno sam ih se naslušao i postao skeptičan, no kada govorimo o Splitu i o turizmu, dopustite mi da ipak imam nekakvog iskustva. Izbjegavam govoriti o velikim sustavima poput brodogradilišta jer, ruku na srce, gradonačelnik tu doista ne može puno napraviti. Ali poticaji malim poduzetnicima, odgovorno upravljanje gradskom imovinom, socijalna politika... To jest posao gradonačelnika.

Je li Željko Kerum u ove tri godine mandata povukao bilo kakav pozitivan potez?

Ne! Doduše, na samom početku je imao dobru ideju o gradnji vrtića za svu djecu, no i ona je ostvarena traljavo jer je stavio osobni interes ispred javnoga, pa je posao bez natječaja dodijelio prijatelju. Ni uređenje Zapadne obale ne bih ocijenio negativnim, iako je i tu prevladao njegov osobni interes jer je prioritet trebala dobiti Istočna obala ili kompleks Spaladium centra u Lori. Sve ostalo što je napravio, odnosno nije napravio, a mogao je, u ove tri godine je negativno, jedno gore od drugoga, a gradska blagajna je prazna.

Kao kandidat SDP-a, vjerujete li da su Splićani nakon eksperimenata s Listom Veloga Mista i Kerumom ipak voljni ponovno dati povjerenje strankama i stranačkim ljudima?
Ja, naravno, predstavljam političku opciju SDP-a i HNS-a, ali po načinu razmišljanja, kada je grad u pitanju, nerijetko sam vrlo blizak udrugama civilnog društva i smatram da u jačanju njihove uloge leži rješenja problema grada. Sama politika ne može pronaći rješenja koja nudi 'zainteresirana javnost', ondje je veliki broj kvalitetnih stručnjaka koji jednostavno ne žele ući ni u jednu stranku. Želim okupiti što više potencijala koji se angažira i preko stranaka, ali i preko nezavisnih lista.

Javnost vas svejedno doživljava kao 'Bajinog čovjeka', tumači se da se šef splitskog SDP-a Marin Jurjević ne želi angažirati u izvršnoj vlasti, već konstantno istura svoje marionete. Zbilja, zašto šef ogranka već gotovo trideset godina ostaje u sjeni?
To zašto, kako vi kažete, šef ogranka 'ostaje u sjeni', morate pitati njega. Što se tiče vaše tvrdnje da 'istura marionete', s tim se sigurno ne mogu složiti. Splitska organizacija je dala jednog potpredsjednika Vlade i jednog ministra i ne bih rekao da je riječ o marionetama, posebno ne šefa splitske organizacije, a i sebe baš ne doživljavam kao marionetu. Marin se tako prema meni nikad nije odnosio.

Dakle, stoji li Jurjević iza vas?
Iza mene stoji gradska organizacija SDP-a koja me kandidirala za splitskog gradonačelnika, a onda i Marin Jurjević kao predsjednik. Normalno je da u političkim strankama postoji neka vrsta stege, ali nje nema u vizijama, idejama, planiranju... Takve stvari imate ili nemate.

Splitski SDP je već godinama na stupu srama jer je u trenucima koji su bili ključni za Kerumov opstanak na vlasti napuštao sjednice i tako mu omogućavao većinu u Gradskom vijeću?

To je priča koja nas prati i dojam koji se stvorio, no jednostavno nije istinita. Keruma u Gradskom vijeću održava HDZ jer mu je izglasao sva tri dosadašnja godišnja proračuna, kao najvažniji politički akt u Gradskom vijeću. Čak i osobno imao sam više problema upravo zbog bavljenja politikom...

Čim je počelo lijepo vrijeme, Željko Kerum je svoj ured u Banovini zamijenio hvarskim otocima i plažama
Izjavili ste da ste zbog Keruma izgubili posao?
Da, izvršio je pritisak na upravu Atlasa, tvrtke u kojoj sam radio, gdje su od mene zatražili da se prestanem baviti politikom. Potom su me stavili na led, pa sam ubrzo bio prisiljen dati otkaz.

Navodno je nakon izbora za vas rezervirano mjesto direktora Agencije za obalni linijski promet?

Prijavit ću se na natječaj, kada se raspiše.

Ali svi očekuju da ćete na njemu pobijediti?
Pričekajmo. To je posao koji mi je najbliži jer sam se u godinama rada u turizmu bavio upravo operativnim poslovima, dakle, između ostaloga, i brodovima i u tome imam veliko iskustvo i znanje.

Ukoliko budete izabrani za gradonačelnika Splita, može li se očekivati da na gradskim natječajima odjednom počnu pobjeđivati baš SDP-ovi kadrovi?
Javne natječaje teško je namjestiti, no uvijek je problem u uvjetima, u natječajnoj dokumentaciji, jer se već iz toga može vidjeti pokušava li se unaprijed odrediti pobjednik. To ne namjeravam raditi. Javnost rada, odnosno transparentnost ključ je dobrog upravljanja.

Kakav Split vidite nakon četiri godine vašeg mandata?

Kao jedno veliko gradilište...

Ha ha, pa i Radimir Čačić već mjesecima najavljuje stotine gradilišta, od kojih još uvijek nema ni traga?

Što god vam kažem, netko je to vjerojatno već govorio. Ali odgovor nije u ovakvim obećanjima, pa ni u predizbornim programima jer nitko od nas neće izmisliti toplu vodu. Split već ima dobrih projekata, no treba mu netko tko će okupiti bolji tim i realizirati ih u javnom interesu. Naglasak je na 'realizirati'.

Hvalite se da ćete puno bolje surađivati s Vladom od sadašnje splitske vlasti?
Siguran sam da ćemo brže i bolje rješavati velike gradske projekte koji trebaju potporu države. Ali projekti moraju biti dobro pripremljeni, a onda neće biti problema u realizaciji. Fondovi EU-a su naša velika prilika, a ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a je naš Splićanin. Bit će jako loše da tu, da tako kažem, komparativnu prednost ne iskoristimo. Svi žele da se Split pokrene jer bi se time osjetio napredak i u cijeloj Dalmaciji.

Ali, evo, ministrica kulture iz 'vaše vlade' prije više od pola godine obećala je proglasiti Marjan nepokretnim kulturnim dobrom, vi podržavate udruge koje se za to bore, pa se svejedno ništa nije dogodilo?
Kao gradonačelnik na tome bih inzistirao. Ministrica Zlatar je dosad ispunjavala sve što je obećala i ne vjerujem da će u ovom slučaju pogaziti svoju riječ.

SDP se, nakon gotovo dva desetljeća, ipak počeo zanimati i za Hajduk? Kakav bi bio vaš stav kao gradonačelnika, treba li klub prodati i ide li danas u dobrom smjeru?
Hajduk je doista simbol Dalmacije i smatram da mora ostati u gradskom vlasništvu. Posljednjih tjedana Kerum i njegova kaubojština zbilja su me zabrinuli, no nadzorni odbor koji je izabran preko projekta Naš Hajduk ima našu punu podršku. Smatram da je nekoliko tisuća ljudi koji su birali ovo vodstvo sigurno pametnije od nas 25 u Gradskom vijeću i želim da se takav sustav odlučivanja zadrži sve dok Grad ima vlasništvo nad klubom. Među ljudima koji vode ovaj projekt nisam vidio ništa osim čiste ljubavi prema Hajduku, projekt Naš Hajduk je direktan nastavak duha izvornog, pravog Hajduka...

Tko će platiti vašu izbornu kampanju?

Stranka, mada su i donatori dobrodošli. Vremena su krize i nije vrijeme za rasipnost u kampanji. Volio bih da kampanja protekne u nadmetanju ideja i vizija razvoja našeg grada, a ne u broju oglasa i reklama. Za to mi ne treba reklama, neko nekoliko pari dobrih cipela koje ću potrošiti obilazeći grad i slušajući građane.