europski izbori

Zbog gnjeva Britanaca oko Brexita mogle bi stradati dvije najveće političke stranke

12.05.2019 u 15:32

Bionic
Reading

Europski izbori bit će teški za vladajuće britanske konzervativce, rekao je u nedjelju njihov ministar obrazovanja Damian Hinds, pošto je stranka u anketi pala na četvrto mjesto, a nova Stranka Brexit izbila na prvo

Gotovo tri godine otkako se Britanija izjasnila za odlazak iz Europske unije, taj se proces susreće s brojnim poteškoćama, a premijerka Theresa May ne uspijeva u parlamentu postići nikakav dogovor što potiče još veći gnjev britanskih birača.

Dosad je postignut slabašan napredak u pregovorima između vlade i oporbenih laburista o tome na koji način pokušati privesti kraju naizgled nerješivu situaciju među parlamentarnim zastupnicima, a izbori za Europski parlament koji se održavaju 23. svibnja biračima će ponuditi novu mogućnost za iskazivanje nezadovoljstva.

Obje bi glavne britanske stranke, duboko podijeljene kada je posrijedi način izlaska iz EU-a, nezadovoljni i gnjevni Britanci mogli ozbiljno 'kazniti'. Konzervativci gube birače koji glasaju za novu Stranku Brexit, na čijem je čelu dugogodišnji britanski euroskeptik, Nigel Farage.

"Mislim da nitko ne sumnja da će to za nas biti teški izbori... za neke je ljude ovo krajnji trenutak da iskažu nezadovoljstvo i protivljenje", kazao je BBC-ju Hinds.

  • +23
Prosvjed zbog Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Rok za provedbu Brexita već je istekao 29. ožujka i postao daleko sjećanje za Britance, no stanovnici te zemlje sve su podjeljeniji. Jedni bi željeli da odmah i bez ikakva dogovora napusti EU, a drugi se nadaju da će spriječiti Brexit.

Po rezultatima nove ankete koju je za list Observer provela tvrtka Opinium, novoosnovana Farageova stranka prije održavanja izbora za Europski parlament osvaja 34 posto biračkih glasova, laburisti su na drugome mjestu s 21 posto, liberali su na trećem s 12 posto, a Konzervativna stranka pala je na četvrto mjesto s 11 posto glasova.