OBAVLJENA OBDUKCIJA

Zbog čega je mladi novinar iskrvario pri rutinskoj operaciji?

21.12.2008 u 10:16

Bionic
Reading

Na sudskoj medicini u petak poslijepodne obavljena je obdukcija Hrvoja Mateljića, tridesetpetogodišnjeg novinara koji je umro prije tri dana za laparoskopske operacije podvezivanja želuca

Podvezivanje želuca rutinska je operacija koja se primjenjuje u terapiji pretilosti.

'Zapisnik s obdukcije u ponedjeljak šaljemo sudu, a županijski državni odvjetnik može zatražiti vještačenje kojim se definitivno određuje je li smrt posljedica liječničke pogreške i odgovornosti liječnika ili komplikacije operacijskoga zahvata', rekao je za Večernji list prof. Dr. Josip Škavić.

Ravnatelj KB Sestre milosrdnice prof. Krešimir Rotim, u kojoj je kobna operacija obavljena, u ponedjeljak će pokrenuti internu kontrolu, odnosno istragu o tome što se događalo u operacijskoj dvorani za operacije Hrvoja Mateljića.

'O smrti pacijenta obavijestili smo odmah i ministra zdravstva, tako da očekujemo i zdravstvenu inspekciju na Klinici za kirurgiju', rekao je prof. Krešimir Rotim.
Kaže kako operacija nije ni počela kada je pacijent počeo krvariti. Ističe kako nije jasno zbog čega liječnici nisu uspjeli krvarenje zaustaviti.
Prof. Rotim napominje da svaka operacija nosi i određen rizik, a zna se da i pri laparoskopskim operacijama ima komplikacija.
Slično se dogodilo i Miroslavu Maškarinu, koji je nakon komplikacija tijekom operacije slijepog crijeva ostao bez noge.