UREDNIČKA ODLUKA

Zbog bombaša s programa HTV-a skinuta 'Kozara'?

Bionic
Reading

Igrani film Veljka Bulajića 'Kozara', o stradanju naroda Potkozarja u BiH pred ofenzivom njemačke vojske u Drugom svjetskom ratu, skinut je iz najavljenog termina u jučerašnjem noćnom programu Hrvatske televizije. Umjesto 'Kozare' uvršten je 'Kuduz', nagrađivani film bosanskohercegovačkog redatelja Ademira Kenovića, piše Slobodna Dalmacija

'Riječ je o uredničkoj odluci da 'Kuduz' bude prikazan u terminu koji je ranije bio osiguran za 'Kozaru' koja će biti prikazana u nekom drugom terminu. Kada, to u ovom trenutku ne možemo reći', kazao je za Slobodnu DalmacijuDalibor Pirak iz Odjela za odnose s javnošću HRT-a. Navodno je, doznajemo s HRT-a, snimka 'Kozare' bila loša za emitiranje pa su od distributera zatražili bolju verziju.

Čime su se urednici na HTV-u točno vodili u svojoj odluci, nije posve jasno, pogotovo kada se uzme u obzir da su u tom terminu unatrag mjesec dana prikazana još dva filma s temom narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, 'Valter brani Sarajevo' i 'Diverzanti', koje je režirao Hajrudin Krvavac.

Upravo je to prikazivanje filmova partizanske tematike, Zoran Grgić, stručnjak za sigurnosno-obavještajna pitanja, doveo u neizravnu vezu s prošlotjednim bombaškim napadima u zapadnim dijelovima Zagreba, za koje je osumnjičen Vojislav Blažević.

Grgić
je, naime, izrazio bojazan da su postavljača bombi pod vlak u Podsusedu možda inspirirale slične scene iz filmova o NOB-u koje prikazuje HTV. Jednako je tako moguće da su Grgićeve analize ozbiljno shvatili nadležni na HTV-u pa su privremeno bunkerirali Bulajevićevo ostvarenje.

'Kozara' privremeno skinuta s programa HTV-a