SVE VIŠE DUŽNIKA POSTAJE BESKUĆNICIMA

Zbog 23.000 kuna duga prijeti joj gubitak stana

03.03.2014 u 13:17

Bionic
Reading

U situaciji kad broj nezaposlenih prelazi 380 tisuća (u Istri 12 tisuća), a i oni koji rade nerijetko plaću ne dobivaju ili im stiže 'na parove razbroj se', ili je pak tako mala da njome jedva mogu podmiriti osnovne životne troškove, ne čudi, nažalost, što su mnogi dovedeni na prosjački štap. Nastavno na to gomilaju im se dugovi koji na kraju rezultiraju ovrhama i stečajevima, piše Glas Istre

Uvidom u Očevidnik Hrvatske gospodarske komore trenutno su u Hrvatskoj 1.863 nekretnine pod ovrhama, a nad još 281 provodi se stečajni postupak, navodi Glas Istre

Samo u Istri 'na bubnju' su 102 stana i 30 kuća - u Umagu, Vodnjanu, Labinu, u gotovo svim mjestima. Pod ovrhom u Puli je 30 stanova i četiri kuće. Svemu tome treba dodati i druge nekretnine - poslovne prostore, zemljišta, livade, oranice - koje vlasnici svakodnevno gube zbog nemogućnosti podmirenja rata kredita ili dugova.

Puljanka Ferida Kuhar, kojoj su sudski vještaci ušli u stan ne bi li ga procijenili, u tu je situaciju došla upravo zbog neplaćenih računa za otplatu stana i pričuve. Pribojava se da će, kada netko na dražbi otkupi stan, završiti na cesti, kao beskućnica. A teško je bolesna i u invalidskoj mirovini.

Iako je njezina obiteljska i stambena situacija komplicirana, pokazuje pravo stanje stvari - kako gomilanje dugova ljude može doslovce koštati krova nad glavom i oni, gotovo preko noći, postaju beskućnici. Ona, konkretno, duguje - 23 tisuće kuna.