bez suglasja

Završio samit EU u Bruxellesu; razišli se bez zaključka o migracijama

30.06.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Čelnici država članica EU-a nisu se u petak uspjeli usuglasiti oko teksta zaključaka o migracijama zbog protivljenja Mađarske i Poljske i umjesto toga tekst je objavljen kao izjava predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela

“Nije se uspjelo doći do dogovora o zaključcima o migracijama jer Poljska i Mađarka nisu bile suglasne s tekstom, tako da će ovaj puta biti prezentiran javnosti u formi zaključaka predsjednika Europskog vijeća”, rekao je nakon završetka dvodnevnog samita Andrej Plenković.

“Mađarska i Poljska nisu zadovoljne da se o pitanju migracija odlučuje kvalificiranam većinom i traže da se odlučuje konsenzusom, što nije predviđeno pravilima EU-a”, rekao je nakon završetka dvodnevnog samita Andrej Plenković.

Ministri unutarnjih poslova država članica izglasali su 8. lipnja na sastanku u Luxembourgu zajedničku poziciju o Uredbi o upravljanju azilom i migracijama i Uredbi o postupcima azila, dva ključna dijela pakta o migracijama i azilu o čemu su zemlje članice godinama bezuspješno pregovarale. To je izglasano kvalificiranom većinom, a Mađarska i Poljska su glasale protiv.

Poljska i Mađarska željele su u zaključcima Europskog vijeća, najvišeg politička tijela EU-a, to promijeniti i uvesti da se o tome odlučuje konsenzusom, čime bi izglasano zajedničko stajalište došlo u pitanje. Ovako se ništa ne mijenja i sljedeća rotirajuća predsjedništva, španjolsko i belgijsko, nastojat će na temelju tog stajališta postići dogovor s Europskim parlamentom o konačnom tekstu tih zakona do europskih izbora u proljeće sljedeće godine.

Mađarska i Poljska protive se zajedničkom stajalištu koje su ministri unutarnjih poslova izglasali kvalificiranom većinom po kojem se uvodi načelo obvezujuće solidarnosti.

To stajalište predviđa stroži postupak azila na vanjskim granicama za one migrante koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu i njihovo vraćanje u zemlje podrijetla ili tranzita. Također bi po tome stajalištu svaka zemlja članica morala primiti određeni broj migranata godišnje ili ako to ne želi uplatiti za svakog odbijenog migranta u zajednički fond.

Ako se ti zakoni usvoje Mađarska i Poljska će ih morati provoditi.