VIJESTI S DEMOKRŠĆANSKE INTERNACIONALE

Završetak ratifikacije prioritet irskog predsjedanja EU-om

21.09.2012 u 22:32

Bionic
Reading

Završetak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om bit će jedan od prioriteta irskog predsjedanja Unijom, izjavio je u petak u Rimu irski premijer Enda Kenny, a prenose dužnosnici HDZ-a koji su u glavnom talijanskom gradu sudjelovali na sastanku Demokršćanske internacionale (CDI)

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i međunarodni tajnik stranke Davor Stier sudjelovali su na summitu čelnika stranaka demokršćanske orijentacije, kojemu je prisustvovalo nekoliko europskih premijera, među ostalim i Kenny.

'Ono što je za Hrvatsku bilo posebno važno je najava irske premijerke da će završetak procesa ratifikacije pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a biti jedan od prioriteta irskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine', rekao je Stier u telefonskom razgovoru za Hinu.

Po njegovim riječima, na sastanku predsjednika demokršćanskih stranaka iz cijeloga svijeta raspravljalo se o nizu globalnih tema, od stanja u Siriji do krize eurozone za koju je zaključeno da nije samo ekonomska, nego traži odgovor u smislu jačanja demokršćanskih vrijednosti.

Na skupu, kojemu je domaćin bio talijanski premijer Mario Monti, bila je i kćerka zatočene bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko. 'Izvijestila nas je o stanju u Ukrajini i situaciji vezanoj za svoju majku, a CDI joj je pružila potporu i zatražila njezino puštanje na slobodu', rekao je Stier.

Dosadašnjem predsjedniku CDI-a Pieru Ferdinandu Casiniu potvrđen je novi mandat na summitu na kojem su uz Montija i Kenny sudjelovali premijeri Španjolske Mariano Rajoy, Grčke Antonis Samaras, Mađarske Viktor Orban i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens. Sudionike summita u nedjelju će u Castel Gandolfu u audijenciju primiti papa Benedikt XVI.