TRANSPARENTIMA PROTIV INSTALACIJA

ZAVNOH-om protiv podjela na Hrvate i Srbe

19.05.2014 u 16:04

  • +3

ZAVNOH na Jelačić placu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Postavljanjem javne instalacije ZAVNOH na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, Srpsko narodno vijeće (SNV), Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Savez antifašističkih boraca i antifašista i Građanski odbor za ljudska prava, u ime Antifašističke lige podsjetili su danas na 70. obljetnicu trećeg zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH).

‘Postavljenom instalacijom organizatori skromno žele doprinijeti da u Hrvatskoj prestanu podjele na Hrvate i Srbe, ali jednako tako žele i pripomoći u borbi za ravnopravnost između muškaraca i žena’, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, napominjući kako su to i tekovine utkane u današnji hrvatski Ustav.

‘Europa se četrdesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme Drugog svjetskog rata oko takvih vrijednosti ujedinila i stoga je ova instalacija samo poziv na prekid mržnje u Hrvatskoj, jer da je mržnja izvor bogatstva onda bi i Srbi i Hrvati danas bili najbogatiji narodi u Europi’, kazao je.

Pupovac smatra da se u javnosti nedovoljno govori o tim vrijednostima, njegova je želja da se o tom dijelu povijesti uči što je moguće šire, ali ne kao negativan podsjetnik na prošlost već za sigurniju budućnost za sve građane.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič podsjetila je kako je treće zasjedanje ZAVNOH-a održano u Topuskom 8. i 9. svibnja 1944. Dodala je i kako su tada udareni temelji moderne Hrvatske i da je na to potrebno podsjećati i danas.

Stoga ova izložba otvara pitanje što danas činimo u očuvanju tih tekovina, a i danas je potrebno preispitati vrijednosti antifašizma, na što je Teršelič pozvala sve institucije u Hrvatskoj da u svojim okvirima učine koliko je do njih.

ZAVNOH, čije se vrijednosti nalaze u hrvatskom Ustavu, putokaz je za ostvarenje seksualnih prava, ravnopravnosti među narodima, kao i ostvarenju ljudskih prava, drži Teršelič.

Podsjeća i da se 1940-ih našlo snage za zajedničku borbu koja je u konačnici i dovela do ZAVNOH-a, te je uvjerenja kako nam je takva snaga potrebna i danas.

Nekoliko građana današnje je postavljanje instalacije popratilo negodovanjem s transparentima, primjerice ‘ZAVNOH-ključ (č)etničke demokracije’.

Javna instalacija će na trgu bana Josipa Jelačića biti postavljena do 19 sati.