DRAMATIČNI APEL MILORADA PUPOVCA

'Zaustavite fašističku hajku protiv Srba u Vukovaru!'

08.04.2014 u 17:47

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće zgroženo, kako su ga nazvali, fašističkim člankom na portalu Dnevno.hr, u kojem se poziva na bojkot srpskih trgovina u Vukovaru dok se iz grada ne makne ćirilica, sazvalo je izvanrednu konferenciju za medije kako bi javnost, ali i policiju i DORH upozorili što se događa na istoku Hrvatske

'Na Facebook grupama već tri, četiri mjeseca povlači se ta priča oko bojkotiranja trgovina, a kulminirala je objavaom na portalu Dnevno.hr. Traži se od Hrvata da ne kupuju u tim trgovinama, kao ni sve ono što je označeno kao srpska roba dok se ne makne ćirilica iz Vukovara. To je karakteristično za fašističke, nacističke i ustaške režime. Napisano je protivno više članaka Ustava RH, kao i brojnih međunarodnih konvencija. Očekujemo od tijela vlasti da poduzmu mjere u skladu sa zakonom prema onima koji pozivaju na diskriminaciju. Ukoliko oni to ne učine, bit ćemo prisiljeni obratiti se tijelima izvan Hrvatske', rekao je Milorad Pupovac, saborski zastupnik.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, rekao je kako je nevjerojatno da se u 21. stoljeću događa situacija kakva je bila 30-ih godina prošlog stoljeća, kada se pozivalo na bojkot židovskih trgovina.

'Znamo kako je to završilo', istaknuo je Tolnauer.

Pupovac se potom obrušio na medije koji su marginalizirali press-konferenciju, prvenstveno misleći na HRT, jer smatra da i vlasnici srpskih trgovina plaćaju pristojbu i financiraju javni RTV servis te da je on kao takav trebao izvijestiti o ovom događaju.

'Da je bila riječ o misi zadušnici za 10. travnja, HRT bi sigurno došao', istaknuo je Pupovac.

Upitan jesu li slučaj prijavili policiji i DORH-u, Pupovac je odgovorio kako su i jedni i drugi već odavno trebali reagirati na navedenu situaciju i da je današnja press-konferencija ujedno i javni poziv da se istraži tko stoji iza svega.