MATANOVIĆ I EKIPA

Zatražena osuda optuženih u 'velikom maestru'

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 08.05.2009 13:12
  • Objavljeno 08.05.2009 u 13:08
josip matanović

josip matanović

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić zatražila je danas u završnom govoru da se osmero optuženih u slučaju "veliki maestro" proglasi krivima i primjereno kazni, a prvooptuženom bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipu Matanoviću i oduzme nezakonito stečena imovina.

Tužiteljica je ustvrdila da je na višemjesečnom suđenju dokazano da su optuženi počinili kaznena djela za koje ih se tereti, iako oni to poriču. Tvrdi da su iskazi USKOK-ovih pouzdanika Joška Kuzmanića i Mihaila Mošnogorskog i tajno snimljeni audiovideo materijali dokazali da su optuženici za svoje nezakonite usluge tražili višemilijunske iznose.

Ustvrdila je i da su USKOK-ovi pouzdanici postupali isključivo na zahtjev Josipa Matanovića, pa nema govora da su ga poticali na kazneno djelo.

Kazala je da je Matanović za svoje usluge preko Kuzmanića zatražio od ruskog investitora pet posto od investicije u zemljište bivše ciglane Nin, što iznosi 1,7 milijuna eura, od čega je za drugooptuženog bivšeg potpredsjednika HFP-a Roberta Pešu namijenio 200.000 eura.

"Kad je Matanović preuzeo prvih 50.000 eura rekao je da je to kava, da je to u svijetu normalna stvar, no u Hrvatskoj za taj iznos treba raditi 64 mjeseca", istaknula je tužiteljica. Dodala je da je prilikom preuzimanja drugih 50.000 eura Matanović već znao da ga prate, no svejedno je uzeo novac što, po riječima tužiteljice, pokazuje izuzetnu kriminalnu volju i upornost da se domogne visokih novčanih iznosa koristeći se svojim položajem.

Za optuženog Juraja Parazajdera, kojeg se tereti za pomaganje u primanju mita u slučaju ninske ciglane, rekla je da je preuzeo ulogu depozitara kako bi prikrio stvarnog primatelja novca Matanovića te da je bio upoznat da će se novac kod javnog bilježnika depozirati za nezakonite radnje.

Za Pešu dokazi pokazuju da je bio motiviran obećanjem o primanju dara vrijednog 50.000 eura kako bi se pomoglo investitoru, kazala je i podsjetila da je Matanović na jednom od sastanaka rekao Kuzmanoviću da Peša zna za njega i da nitko neće raditi za lijepe oči.

U odnosu na drugu točku optužnice tužba tvrdi da je optuženi bivši voditelj Službe prodaje nekretnina HFP-a Igor Petlevski od Mošnogorskog zatražio 350.000 eura za pomaganje u investiranju. Tužba je odbacila navode obrane da je Petlevski USKOK-ovog pouzdanika smatrao neozbiljnim i provokatorom jer se s njime više puta nalazio na sastancima.

Analizom njegovog ugovora o radu utvrđeno je da je Petlevski mogao obaviti radnje za koje je od Moškogorskog tražio novac, ustvrdila je tužiteljica Pavić koja će s iznošenjem završnih riječi nastaviti u ponedjeljak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi