'kršenje dostojanstva'

Zatražen zatvor za ženu zbog 'uvredljive' poruke na grobu Putinovih roditelja

10.05.2023 u 17:56

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo u Sankt Peterburgu zatražilo je trogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu za ženu koja je ostavila bilješku "uvredljiva sadržaja" na grobu roditelja predsjednika Vladimira Putina, objavila je u srijedu udruga za ljudska prava OVD-Info

Istraga za kazneno djelo otvorena je u listopadu protiv Irine Cibaneve (60), za koju je istraga istog mjeseca utvrdila da je postavila bilješku na gradskom groblju.

Ruski portal Mediazona izvijestio je da se u bilješci majka i otac Vladimira Putina spominju kao "roditelji luđaka" i navodi da se "cijeli svijet moli za njegovu smrt".

"Smrt Putinu, odgojili ste nakazu i ubojicu", stoji u poruci.

Vlasti su optužile Cibanevu prema zakonu o kršenju dostojanstva mrtvih i grobišta "na temelju neprijateljske politike".

Nakon uhićenja Cibanevoj je privremeno određen kućni pritvor.

Sud Primorski Distrikt, na kojem se odvija suđenje, nije bio dostupan za komentar niti je odgovorio na pitanje kada se očekuje presuda, navodi Reuters.

  • +10
Putin na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Cibaneva nije opovrgnula da je ona autorica poruke, dodaje Mediazona. Rekla je da je poruku napisala pošto je odgledala vijesti i "shvatila da je sve jako zastrašujuće, sve je tužno i mnogo je mrtvih".

Udruga OVD-Info objavljuje podatak da je 19.673 ljudi privedeno zbgo prosvjeda protiv ruske agresije na Ukrajinu otkako je počela 24. veljače 2022., a kazneni postupci otvoreni su protiv više od njih 550.