ŠTETA 817 TISUĆA KUNA

Zastupnik štediša Ljubljanske banke prijavljen za kriminal

22.11.2011 u 20:25

Bionic
Reading

Direktori i članovi uprave jednog trgovačkog društva iz Rijeke, 68-godišnjak s područja Splitsko-dalmatinske županije i 49-godišnjakinja s područja Primorsko-goranske županije, prijavljeni su Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci zbog počinjenja više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Neslužbeno doznajemo da je riječ o kontroverznom Božidaru Vukasoviću, nekadašnjem kandidatu za predsjednika države te zastupniku štediša Ljubljanske banke i njegovoj supruzi Đurđici Vukasović

Policija je osumnjičeni dvojac, koji navodno već neko vrijeme ne živi u Hrvatskoj, prijavila nakon provedenog kriminalističkog istraživanja. Utvrđeno je da je Vukasović u svojstvu direktora, u tri navrata, u srpnju 2007., s računa jedne od njegovih tvrtki, tvrtke za građevinarstvo ‘Jadranski razvojni projekti d.o.o.’ sa sjedištem u Rijeci, kao fiktivne pozajmice prebacio ukupno 747.179 kuna na svoj račun, a njegova supruga kao direktorica tvrtke, pak, iako je znala za navedene pozajmice, nije poduzela zakonom predviđene radnje za povrat sredstava.

Nadalje, istragom je utvrđeno da je ona u veljači 2009. odobrila pozajmicu trgovačkom društvu iz Karlovca u iznosu od 70.000 kuna, a da nije pribavila nijedno sredstvo kojim bi osigurala povrat isplaćene pozajmice niti je poduzela zakonom predviđene radnje za povrat ovih sredstava.

Utvrđeno je i da za 2009. i 2010. godinu nisu podnijeta financijska izvješća, budući je direktorica Đurđica Vukasović poslovne knjige vodila netočno, neuredno i nepravodobno.

Božidar Vukasović je, stoga, prijavljen zbog kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti, a njegova supruga za kaznena djela nesavjesno gospodarsko poslovanje i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.