BESKRAJNA POHLEPA

Zastupnik Kunst živi u stanu za ‘siromašne’

18.11.2009 u 07:56

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik Boris Kunst, bivši sindikalni čelnik, u imovinskoj je kartici prijavio plaću od 16, 7 tisuća kuna, a živi u zagrebačkom gradskom stanu za siromašne u kojem najamnina iznosi nekoliko stotina kuna.To su mu omogućili bivši premijer Ivo Sanader i gradonačelnik Milan Bandić jer je Kunst iz sindikalnih redova prešao u saborske klupe na prošlim parlamentarnim izborima

Kako je tada u imovinskoj kartici Kunst prijavio da posjeduje samo 1/4 oranice u Remetama (vrijednu oko 96 tisuća eura) te osobni automobil Mazdu 3, iz Jutarnjeg lista nazvali su ga da provjere u čijem stanu živi jer nije naveo ni da njegova supruga posjeduje stan.

Stan na neodređeno vrijeme

'Pa živim u Ljudevita Posavskog 37 u gradskom stanu koji imam na korištenje, a čekam da ga otkupim' - odgovorio je Kunst.

A kad ste dobili taj gradski stan na korištenje, po kojem osnovu, na koji vremenski rok te koliko plaćate najamninu? - pitali su ga novinari Jutarnjeg.

'Bio sam na listi za dodjelu stanova. Dobio sam ga još 90-tih godine, a ne znam koliku najamninu plaćamo, to treba vidjeti na uplatnicama, a dobili smo ga na neodređeno vrijeme' - kazao je Kunst.

Čelnik skijaškog saveza

Kako je Sanader kupovao bivše sindikaliste

Odbjegli premijer Ivo Sanader ‘zadužio’ je još neke sindikalne čelnike,pa je, čini se, osigurao stan i predsjedniku Hrvatske udruge sindikataiz Splita Ozrenu Matijaševiću o čemu je Jutarnji list, a što Vlada ovihdana istražuje. Tijekom Sanaderova mandata Vinko Filipović, nekadašnjipredsjednik školskog sindikata ‘Preporod’, smjestio se kao ravnatel uAgenciju za odgoj i obrazovanje. Iz sindikalnih redova u politiku jeprešao i Vito Begović, ali još 2001. godine te je sada u Vladinu ureduza socijalno partnerstvo.

'To samo mi u Hrvatskoj mislimo da su sindikalisti i vladajućisuprostavljene strane. Mi moramo razvijati partnerski odnos' - izjavioje Begović. I Dragutin Lesar je iz sindikalnih redova prešao uzastupničke te je prvo bio u HNS-u, a danas je nezavisni saborskizastupnik.



'Kako ste se našli na toj listi? Po kojem osnovu? Kao zaslužni građanin, socijalni slučaj...?' - ponovili su pitanje.

'Ne, ne...To sam dobio još prije nego što sam postao sindikalni čelnik. Tada sam bio predsjednik skijaškog saveza Medveščak, ali nisam ga dobio kao zaslužni građanin' - tvrdi Kunst od kojeg ni nakon nekoliko upita nisu uspjeli dobiti konkretan odgovor.

'Već sam mogao to riješiti, ali čekam da se krene u prodaju s tim stanovima, pa da ga otkupim - isplanirao je Boris Kunst

Međutim, na adresi na kojoj je Kunst rekao da živi prijevljena je u registru gradskih stanova na službenim internet stranicama Grada Zagreb, njegova supruga Danica Kunst. Stan ima 55 četvornih metara i nalazi se u širem centru grada, a dodjeljen joj je na temelju Liste reda prvenstva 1998.

Nije prijavio povećanje primanja

Obitelj Kunst tada je dokazala da ne posjeduje ni stan ni kuću. A postojala su i određena financijska primanja koja članovi obitelji nisu smjeli prelaziti. Pravo na gradski stan imaju obitelji čija ’ukupna prosječna mjesečna primanja po članu obiteljskog domćinstva ne prelaze 75% prosječno mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini’, piše u Pravilniku o najmu stanova iz 2003., a taj je pravilnik ove godine promjenjen na 50 posto.
Nije prijavio primanja

Prošle godine prosječna mjesečna plaća u gospodarstvu Grada Zagreba iznosila je 6,164 tisuće kuna, a to znači da su Kunst i njegova supruga trebali imati primanja od 9.240 tisuća kuna da bi ostvarili preduvjete za najam gradskog stana, a imali su, prema primanjima prijavljenim u Kunstovoj imovinskoj kartici, 22.200 tisuća kuna. Također je Kunst, neslužbeno doznajemo u Gradu Zagrebu, morao sam prijaviti da su njegova primanja povećana kako bi se s njime sklopio novi ugovor o najamnini, a to nije učinio.