SVESTRANI PČELAR

Zastupnik Čeha i Slovaka bit će potpora Kukuriku koaliciji

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 06.12.2011 11:16
  • Objavljeno 05.12.2011 u 15:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vladimir Bilek, novoizabrani saborski zastupnik češke i slovačke manjine, dodatan je glas kukurikovcima u Saboru, jer je kao kandidat koalicije i izašao na izbore. Ovaj HNS-ovac u svom će se mandatu, izjavio je tportalu, zalagati za rješavanje niza manjinskih problema

Prioriteti Vladimira Bileka, inače vrlo aktivnog pčelara i daruvarskog političara, jesu izmjena manjinskih zakona, uključujući Ustavni zakon o pravima manjina, dosljedna provedba tih zakona, uvođenje dopunskog prava glasa za manjine, revizija i sređivanje popisa birača, suradnja sa savezima Slovaka i Čeha te manjinskim vijećima.

'Na popisu birača broj pripadnika manjina posljednjih godina smanjen je za 30 posto. To je posljedica favoriziranja većinskog naroda u procesu upisa, koji se temelji na dokumentima u kojima nije navedena nacionalnost osobe. Administracija pretpostavlja da je netko neopredijeljen ili pripadnik većinskog naroda, dok ne dokaže suprotno', tvrdi Bilek.

Manjinski zakoni uglavnom su dobro napisani, dodaje Bilek, ali ne provode se. 'Pravo na dvojezičnost u javnim ustanovama i prostorima za Slovake i Čehe postoji u 16 općina i gradova, ali provodi se samo u tri općine.'

Bilek obnaša brojne javne funkcije. Član je upravnog odbora Češke besede Daruvar, član predsjedništva manjinskog vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, dopredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, predsjednik Udruge uzgajivača matica i član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore u kojoj vodi sektor pčelarstva.

Na vlastitom OPG-u uzgaja 450 pčelinjih zajednica od kojih dobiva oko 16 tona meda godišnje. Specijalizirao se za uzgoj pčelinjih matica, kojih uzgoji i prodaje 2500 godišnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi