raskol među republikancima

Zastupnički dom preglasao Trumpov veto zakona o financiranju obrane

29.12.2020 u 08:31

Bionic
Reading

Zastupnički dom američkog Kongresa u ponedjeljak je preglasao veto koji je američki predsjednik Donald Trump uložio na zakon o obrani 'težak' 740 milijarda dolara i sad je na Senatu da to potvrdi

Dom u kojemu demokrati imaju većinu preglasao je, sa 322 glasa za i 87 protiv, Trumpa uz pomoć 109 republikanskih zastupnika koji su ustali u obranu važnog zakona koji regulira financiranje nacionalne sigurnosti.

Glasanje je ukazalo na podjele koje postoje u Republikanskoj stranci.

Sudbinu Trumpova veta sad će odrediti Senat u kojemu republikanci imaju većinu i koji bi trebao glasati ovog tjedna.

Zakon je izvorno izglasan u oba doma s brojem glasova dovoljnim da se preglasa predsjednički veto.

Ako Senat preglasa veto zakon će stupiti na snagu i to bi bilo prvi put u Trumpovu predsjedničkom mandatu da je preglasan njegov veto.

Trump, koji je ljut na neke republikance zbog priznavanja pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, uložio je veto na zakon u srijedu kazavši da želi ukinuti zaštitu od odgovornosti društvenih medija što nije povezano s nacionalnom sigurnosti te se protivi promjeni imena nekih vojnih baza imenovanih po generalima koji su se borili u američkom građanskom ratu za Konfederaciju i zadržavanje ropstva.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozdravila je snažnu dvostranačku potporu preglasavanju Trumpova veta i ocijenila da će zakon stupiti na snagu unatoč Trumpovim "opasnim pokušajima sabotaže".

"Predsjednik mora prekinuti kampanju kaosa koju vodi zadnji trenutak i prestati koristiti posljednje trenutke mandata da opstruira akcije oba doma u zaštiti naše vojske i obrane naše zemlje", kazala je Pelosi u priopćenju.

Trumpov veto podržalo je dvadeset demokrata.

Glavni republikanac u odboru za oružane snage Zastupničkog doma Mac Thornberry pozvao je kolege u Senatu da ne podrže predsjednika.

"Stavite interese zemlje na prvo mjesto", poručio im je.

Zakon koji među ostalim uključuje povišice za pripadnike oružanih snaga usvojen je svake godine od 1961.