OPET CIRKUS U SABORU

[VIDEO] Božo Petrov tjera po svom, oporba napustila sabornicu

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 02.05.2017 14:38
  • Objavljeno 02.05.2017 u 10:08
Bionic
Reading

U tjednu u kojem se u Saboru očekuju rasprave o opozivu ministra financija Zdravka Marića, ali i smjena predsjednika Sabora Bože Petrova, zastupnici su ponovno započeli sjednicu stankama, no ubrzo je krenulo zastupničko natezanje oko smjene Petrova

'Svjedočimo situaciji koju smo imali prije prethodnih parlamentarnih izbora. Vlast koju kombiniraju HDZ i Most nije stabilna vlast', poručio je nakon stanke Ivan Pernar.

'Most je sudjelovao u aktivnom kreiranju HDZ-ove politike', kazao je Pernar, dodavši kako se tek sada Most 'probudio iz sna'.

Ova Vlada mora otići, kazao je Pernar. 'Pozivam premijera da da ostavku jer nema većinu. Dolazio je ovdje poput Sanadera, otkopčavao i zakopčavao gumbe, no to je sve bio blef. Glas za HDZ je glas za kaos', kazao je Pernar.

Bačić zatražio da se odmah raspravlja o smjeni Petrova

Bačić je nakon stanke podsjetio da je u petak HDZ predao u proceduru zahtjev za smjenu Petrova. 'Petrov nema politički legitimitet da dalje predsjeda Saborom', rekao je Bačić.

Zatražio je da se prvo raspravi o povjerenju predsjedniku Sabora. 'Ukoliko to ne namjeravate, jer ste tijekom vikenda rekli da to neće biti prva točka, onda predlažem u ime HDZ-a da se sazove sjednica Predsjedništva Sabora da bismo definirali kako ćemo raditi', kazao je Bačić.

Bačić je zatražio da se već sutra raspravi i o Mariću. 'Jedino ispravno i demokratsko postupanje bi bilo kada bismo danas zakazali raspravu o povjerenju', rekao je Bačić.

'Kada pokušate ogaditi političke protivnike, gadite cijeli politički prostor', kazao je Ivan Vrdoljak. Dodao je da ne može biti normalno to da se koriste formulacije poput 'mafijaška organizacija', 'skupina opasnih ljudi', da se nekima najavljuje rat, da se zove ljude na ulice...

'Čemu strah od pozitivnog natjecanja, da se natječemo kao politička konkurencija idejama i rješenjima, a ne da opanjkavamo ljude', rekao je Vrdoljak i dodao da 'raspad koalicije nije kraj svijeta'.

'Država je opet destabilizirana, jedan partner izlazi iz Vlade, drugi treba pokazati većinu, a ako je ne pokaže, morat ćemo opet na izbore, koji nisu jeftini', rekao je Vrdoljak.

Podolnjak: Neka Plenković u sedam dana predloži nove ministre

U ime Mosta HDZ-u je odgovorio Robert Podolnjak, upozorivši na nedorečenost Ustava. 'Hrvatskoj javnosti treba reći da je sve ovo dio neustavne uzurpacije ovlasti Sabora', kazao je Podolnjak, podsjetivši da se traži smjena predsjednika Sabora, a ne predlaže se novi.

Kazao je da Plenković nema većinu, ali trenutno ima vlast. 'Jedan profesor prava smatra da je Plenković uzurpator', kazao je Podolnjak.

  • +10
Održana redovita sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podolnjak je pozvao Plenkovića da predloži nove ministre i tako pokaže da ima većinu. Za to mu je dao sedam dana.

Osudio je ideju HDZ-a, koji ima tri potpredsjednika Sabora, da sam odlučuje o tome tko će od njih zamjenjivati predsjednika Sabora.

Bernardić: Tražimo smjenu tri HDZ-ova potpredsjednika Sabora

'Jasno je da je prošli tjedan pala Vlada, nema nove većine i naša je odgovornost da pozovemo premijera da pokaže novu većinu ili da prekine ovu agoniju sukoba, svađa, nereda i političke nestabilnosti koja svaki dan košta građane. Naš zadatak kao odgovorne opozicije je da ne sudjelujemo u radu ovakvog Sabora', rekao je u ime SDP-a Davor Bernardić.

SDP je, kazao je, zatražio razrješenje tri potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a.

'Smatram da je politički legitimitet 76 ruku za, a Vlada je dobila legitimitet kad je došla i rekla da ima 76 ruku. Što se tiče nadopune dnevnog reda, stigle su nove točke pa ću pričekati da vam se podijele na klupe i onda ćemo nadopuniti dnevni red', rekao je Petrov.

Petrov je krenuo na raspravu o Zakonu o arhivskom gradivu, no Grbin ga je upozorio da se o zakonu nisu očitovali odbori.

'Zar vi zbilja mislite da je vrijeme za raspravu o arhivskom gradivu i da to sada ikoga zanima', rekao je Vrdoljak.

Za riječ se javio i Bačić i podsjetio da je tražio da se smjena predsjednika Sabora uvrsti u dnevni red.

'Morate dokazati da imate većinu, vi uzurpirate vlast, a nemate većinu', poručio je HDZ-u Branimir Bunjac, koji je Petrova također upitao zašto se raspravlja o arhivima.

Petrov: Vlada, ako želi postojati, mora tražiti podršku u Saboru

'Molio bih zastupnike da ne umanjuju sami sebi važnost. Vlada, ako želi postojati, onda mora doći ovdje i tražiti podršku', odgovorio je zastupnicima Petrov. To će, kazao je, pokazati prilikom glasovanja o opozivu ministra financija, a tek onda se može raspravljati o smjeni predsjednika Sabora.

Nakon toga Petrov je ponovno predložio dopunu dnevnog reda. No kada je došao red za glasovanje, klubovi su opet zatražili stanke - HDZ-ov, Mostov, HNS-ov, SDP-ov, SDSS-ov i klub Živog zida.

Bačić i dalje inzistira na sjednici Predsjedništva Sabora

'Slažemo se da se uvrste sve točke dnevnog reda, pa i ona o smjeni HDZ-ovih potpredsjednika Sabora. No nije nam jasno kada ćete staviti na glasovanje točku dnevnog reda o vašem opozivu. Stekli su se uvjeti da se glasa o vašem opozivu i nemate, prema Ustavu, mogućnost predsjedanja. Moral bi vam to morao nalagati', kazao je nakon stanke Petrovu Branko Bačić.

'Zahtjev je podnijela natpolovična većina ukupnog broja zastupnika. To ima li Vlada povjerenje promašena je teza', rekao je Bačić.

'Pitanje je imate li vi podršku i dok se to ne utvrdi, ne može se nastaviti rad Sabora', rekao je Bačić. Dodao je da HDZ ne traži da se odmah raspravi o smjeni Petrova, nego da se sastane Predsjedništvo Sabora. 'A ne da se cijelo jutro nadmudrujemo stankama', rekao je Bačić.

Miro Bulj je podsjetio da je HDZ uz HNS i SDSS skupio potpise za smjenu Petrova. 'A jeste li skupili za novog predsjednika? Kada pokažete da imate potpise za čovjeka koji je rekao da je Most 'opasna skupina ljudi', ja ću dignuti ruku za smjenu Petrova', rekao je Bulj.

'Jesmo li mi krivi za identificiranje, lociranje i transferiranje dok se pljačkalo Hrvatsku, jesmo li mi krivi za 'bijele noći'?', upitao je Bulj Jandrokovića.

Vrdoljak pozvao na smirivanje strasti

Vrdoljak je pozvao HDZ i Most na smirivanje strasti i normalizaciju komunikacije. 'Dali biste svoj doprinos i kada ne biste dobacivali dok govorim. Zar stvarno mislite da današnja sjednica treba početi arhivima iz prošlosti? Zar ne trebamo danas pokazati što više odgovornosti? Građanima nije bitno što kaže Poslovnik, nego što će se dogoditi. Ljudi, danas nam treba poruka: glasamo protiv Marića i glasamo protiv Petrova. I nakon toga neka se vidi ima li većine. Ako je nema, vi koji ste najodgovorniji zajedno ćete nas, nažalost, odvesti po treći put na izbore', rekao je Vrdoljak.

'Ovo što danas imamo u Saboru je travestija u režiji Mosta i HDZ-a', kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

'HDZ nas poziva da mu vjerujemo nakon 27 godina. Kažete - smijenite Petrova i vjerujte nam da će se raspraviti sve što treba', podsjetio je Grbin na Bačićeve riječi.

'Možete se sramiti zbog ovog što nam radite. I nakon ove travestije želite da šutke gledamo kako ćete ovo pretvoriti u tragediju', rekao je Grbin. 'Očekujete da u ovoj tragediji raspravljamo o arhivima. SDP dalje neće sudjelovati u raspravama, osim u dvije - o opozivu Marića te o opozivu Petrova i tri HDZ-ova potpredsjednika Sabora. Nakon toga očekujemo da Plenković pokaže podršku od 76 zastupnika', rekao je Grbin.

'Ovaj Sabor postaje sve više Agrokor. Mjesto duboke krize hrvatske ekonomije i hrvatske politike', kazao je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Podržao je prijedlog da se sastane Predsjedništvo Sabora. 'Šutite o svojoj smjeni, a kroz raspravu provlačite svoje privatne zakone. I opet rušite Vladu. Zloupotrijebili ste inicijativu oporbe za razrješenjem potpredsjednika Sabora', kazao je Pupovac Petrovu.

'Sada ste se sjetili da je Plenković diktator. Što se toga prije niste sjetili? Provodili ste cenzuru i sada očekujete da vam mi spasimo fotelju. Gospodine Petrov, više nemate podršku zastupnika, a nemate ni podršku naroda. Najbolje bi bilo da podnesete ostavku. Želite da se raspravlja o arhivima i koristite se metodom Josipa Manolića kada i on nije želio napustiti funkciju predsjednika Sabora iako nije imao podršku. Pa kakav vam je to potez - služite se metodama čovjeka kojeg želite raskrinkati', rekao je Petrovu Branimir Bunjac.

'Vaša vlada je na razini latinoameričkih diktatura', kazao je pak Bunjac HDZ-u.

Svima je odgovorio Petrov. 'Nemojte me prozivati za moral, o demokratskim procedurama ste trebali misliti prije tjedan dana. Sutra će se raspravljati o opozivu Marića. Rasprava o arhivima nije predizborna rasprava i o tome ćete moći glasati samosvjesno i bez stranačke mašinerije', kazao je Petrov i nastavio s raspravom o arhivima.

Međutim ponovno se javio Grbin i rekao da odbori nisu o tome raspravili. Bačić je zatražio da se ponovno dopuni dnevni red i da se onda nastavi rasprava.

Petrov (zasad) odbio raspravu o svojoj smjeni, oporba napustila dvoranu

Petrov je ponovno, po treći put, predložio dopunu dnevnog reda. Ovaj put u sabornici je bilo dovoljno zastupnika za kvorum i dnevni red je dopunjen.

  • +7
Zastupnici napuštaju sabornicu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bačić se opet javio i zatražio da mu Petrov kaže hoće li biti sjednice Predsjedništva Sabora. 'Najvažnija tema je pitanje opoziva Marića. I ako u tom trenutku budete imali 76 ruku za njega, imat ćete sjednicu Predsjedništva i točku moje smjene', rekao je Petrov, uz glasno negodovanje iz HDZ-ovih klupa.

Lovrinović je predložio da, ako Petrov odbija smjenu, zastupnici napuste sabornicu. 'Kolege iz HDZ-a su od slučaja Manolić imali sto prilika da izmijene Poslovnik, a nisu. I ja ću i dalje raditi po tom poslovniku', rekao je Petrov.

'Zlorabite demokraciju. U ovom trenutku jedino je jasno to da vam je 79 članova Sabora iskazalo nepovjerenje. Da sam ja na vašem mjestu, još tijekom vikenda bih dao ostavku jer bi to bilo časno. Grčevito se držite fotelje', kazao je HDZ-ov Željko Reiner Petrovu.

Nakon toga krenula je rasprava o Zakonu o arhivskom gradivu. Iz sabornice su izašli zastupnici SDP-a, HNS-a, IDS-a, Živog zida, SDSS-a i HSS-a. Ostali su zastupnici Mosta i dio zastupnika HDZ-a te zastupnik Promijenimo Hrvatsku. HDZ-ovi zastupnici aktivno sudjeluju u raspravi.

Premijer Andrej Plenković, koji je još jutros u Sabor stigao na sjednicu Kluba HDZ-a, još uvijek se nalazi u zgradi. U Sabor je došao i Vladimir Šeks.

Nakon što su zastupnici Mosta i HDZ-a raspravili Zakon o arhivskom gradivu, prešli su i na raspravu o izmjenama Zakona o HNB-u. O tom Mostovom prijedlogu u praznoj sabornici raspravljalo je samo četvero Mostovih zastupnika, a po svemu sudeći, iako je to bio jedan od uvjeta koalicijskog sporazuma s HDZ-om, glavna vladajuća stranka to neće podržati.

Nakon toga Petrov je proglasio pauzu za ručak, a poslije će usliejditi rasprava o izmjenama Zakona o HRT-u.

Podsjetimo, Petrov je jutros na početku sjednice predložio dopunu dnevnog reda, a među njima je bila i ona kojom se predlaže njegova smjena. Međutim kada se trebalo glasati o dnevnom redu, u sabornici nije bilo kvoruma, tako da je to odgođeno za kasnije.

Nakon toga zastupnici su zatražili i stanke - Ivan Pernar zbog krize vlasti, Branko Bačić zbog zahtjeva za razrješenjem predsjednika Sabora, HNS-ov Milorad Batinić zbog aktualne političke situacije, Miro Bulj iz redova Mosta zbog aktualne političke situacije, a na istu temu stanku je tražio i SDP-ov Peđa Grbin.

Razvoj događaja pratite na tportalu

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal