KUĆA LJUDSKIH PRAVA ZABRINUTA

'Zašto se građane dijeli na Nas i Njih?'

Kuća ljudskih prava

Kuća ljudskih prava

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Dok se Novosti spremaju za novi sutrašnji broj s ponovljenom naslovnicom, ne prestaju se nizati reakcije braniteljskih udruga, ali i onih koje se bave zaštitom ljudskih prava

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata priopćila je danas kako naslovnica tjednika Srpskog narodnog vijeća "Novosti" duboko dira u osjećaje svih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, vrijeđa sve poginule i umrle hrvatske branitelje, djecu hrvatskih branitelja, ali i sve građane Republike Hrvatske.

U priopćenju Koordinacija, uz ostalo, ističe kako spomenuta naslovnica s ilustracijom dva pala vojna zrakoplova MIG-a i testom "Oba su pala" vrijeđa sve hrvatske građane, navodeći da su se "na prvim crtama bojišnice u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu osim hrvatskih branitelja nalazili i naši ratni prijatelji - pripadnici svih nacionalnih manjina, pa tako i Srba".

Koordinacija traži da Vlada RH preispita financiranje onih tiskovina koje pronose govor mržnje i svojim istupima narušavaju mir, toleranciju i suživot kao osnovni temelj moderne i europske Hrvatske za koju su se borili hrvatski branitelji i za koju su mnogi dali život, te da preispita odluku o općom oprostu.

Traži i da resorno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ali i hrvatska vlada, dosljedno provode Deklaraciju o Domovinskom ratu gdje se, među ostalim, izrijekom navodi "da su hrvatski branitelji i hrvatski narod pobijedili u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu".

Kuća ljudskih prava Zagreb - mreža organizacija civilnog društva, priopćenjem se pak osvrnula na, kako navodi, reagiranja i komentare javne televizije, institucija i HHO-a u vezi s objavljivanjem naslovnice tjednika Srpskog narodnog vijeća "Novosti".

U priopćenju stoji kako su 'začuđeni i zabrinuti zbog načina predstavljanja javnosti naslovnice lista 'Novosti' u informativnom programu HTV-a, kao i predstavljenih komentara predstavnika državnih institucija i nekoliko udruga'.

Kuća ljudskih prava Zagreb - u kojoj su okupljene udruge B.a.B.e., Documenta, GOLJP, Svitanje i UPIM, uz ostalo, navodi, kako ih 'posebno brine argumentacija kojom se građane Republike Hrvatske dijeli na Nas i Njih'.

Također tvrdi kako je nakon pada dvaju vojnih zrakoplova 'svatko barem na stotinu mjesta čuo potpuno istu sintagmu - oba su pala" te postavlja pitanje "zar etnička pripadnost nekome daje pravo da nešto konstatira, a drugima, zbog etničke pripadnosti, isto pravo oduzima'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!