kamen i krš

Zašto potres u Hercegovini nije bio jednako razoran kao petrinjski? Seizmolog pojasnio što ih je spasilo...

23.04.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Sinoćnji razorni potres magnitude 6.1 po Richteru, koji je u 23:07 pogodio područje grada Stoca, s epicentrom u općini Berković, u mjestu Strupići, vrlo je sličan onome koji je pogodio Petrinju i Baniju, a razorniji je od onoga koji se dogodio u Zagrebu, otkriva seizmolog Tomislav Fiket, dežurni seizmolog Seizmološke službe RH.

Prema njegovim riječima Jutarnjem listu, ovaj potres u BiH i onaj u Petrinji dogodili su se na otprilike 10 kilometara dubine, a glavna razlika je u njegovim posljedicama.

- Zbog vrste naslaga tla u dubini posljedice u Herecegovini su puno blaže nego što je to bilo u Petrinji i na ostatku Banije. Na području Petrinje u dubini je tlo sastavljeno od aluvijanih naslaga, odnosno rastresitog tla što dovodi do efekta pojačanja potresa. U Hercegovini je tlo po dubini slojevita stijena zbog čega su posljedice na površini ipak manje, ističe Fiket.

Zapravo je kamen spasio Hercegovinu od težih posljedica, piše Jutarnji.

Cigle na ulicama Mostara nakon što je jak potres pogodio BiH Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

U odnosu pak na potres u Zagrebu, ovaj potres je puno razorniji, ali su posljedice zbog manje naseljenosti puno manje, pojašnjava Fiket. Prema njegovim riječima, nakon "glavnog" potresa tlo se se na tom području konstantno trese.

- Do sada smo zabilježili oko 40 naknadnih potresa, ali oni su puno manje snage od onoga što smo očekivali, kaže Fiket.