NOVI MANDATAR BIT ĆE ...

Zašto Podolnjak nije mogao potvrditi Prgometovu izjavu?

10.11.2015 u 09:13

Bionic
Reading

Mostaš Robert Podolnjak nije jutros potvrditi jučerašnju izjavu kolege mostaša Drage Prgometa da se novu vlast neće moći formirati bez MOST-i da će upravo oni predložiti budućeg mandatara, a to neće biti ni Tomislav Karamarko, niti Zoran Milanović. 'izjave cure svaki dan iz nekog medija. Ja nemam tu informaciju, morat ćete to pitati gospodina Prgometa. Od jučer do danas nismo se čuli tako da nemam tu posljednju informaciju, ako je uopće točna', izjavio je Podolnjak gostujući jutros 'U mreži Prvog' na Hrvatskom radiju

Tko će pokušati okupiti parlamentarnu većinu i formirati vladu, koju će političku opciju i pod kojim uvjetima podržati najveće iznenađenje ovih parlamentarnih izbora MOST, razglabalo se nakon sinoćnjeg Otvorenog i 'U mreži Prvog' s vrlo sličnim sastavom gostiju, a izjavu koju Podolnjak kaže da nije mogao potvrditi Drago Prgomet dao je gostujući u RTL Direktu, poručivši kako se novu vlast neće moći oformiti bez MOST-a te da će upravo oni predložiti budućeg mandatara, koji neće biti ni Karamarko, niti Milanović.

'U ovom trenutku je svim političkim akterima potpuno jasno da jedini cilj narednih razgovora između političkih opcija nije nominiranje imena niti premijera, niti pojedinih ministara, nego postizanje dogovora oko uspostavljanja saborske većine', smatra politički analitičar Ivan Rimac

'Što se tiče mjesta u budućoj Vladi, sada nije vrijeme da razgovaramo o funkcijama tko će što biti, tko će biti predsjednik Vlade, tko će biti ministar ovoga ili onoga, sada je ključno da sjednemo za stol što se tiče naše koalicije sa kolegama iz MOST-a i da razgovaramo o mogućnosti spajanja naših programa', rekao je Miro Kovač iz HDZ-a gostujući jutros na Hrvatskom radiju. 'Mi isto tako imamo gospodarski program koji je vrlo kvalitetan, imamo vrlo dobru platformu za pregovore i mi smo uvjereni da ćemo na temelju razgovora o programima i sveobuhvatnom paketu reformi, da ćemo naći zajednički jezik i biti u mogućnosti imati mandatara iz naših redova i nakon toga formirati stabilnu hrvatsku Vladu', dodao je Kovač.

'Popis zahtjeva ključnih za davanje potpore jednoj od koalicija za sastavljanje nove vlade se intenzivno radi s vremenskim rokovima potrebnim za provedbu tih reformskih zahvata i ja vjerujem da će to biti gotovo sljedećih maksimalno sedam do 10 dana', rekao je jutros Podolnjak i dodao: 'U globalu imate zahtjeve koji se odnose na gospodarski, monetarni i porezni sustav, imate dio koji se odnosi na reformu pravosuđa, reformu uprave i reformu lokalne i regionalne samouprave, to je otprilike paket onoga što će MOST tražiti u reformama'.

Kad je riječ o reformi javne uprave i teritorijalnog ustroja, Podolnjak je u sinoćnjem Otvorenom podsjetio da 'ni jedna ni druga velika stranka nije imala namjeru da ih provede dok su bile na vlasti. Ministar Bauk i ja smo o tome razgovarali prije nekoliko godina. Neke od tih stvari možda su već bile u nekim prednacrtima i sve su otpale. Nije bilo političke volje, pitajte gospodine Bauka', kazao je Podolnjak i dodao da zna da je negdje zapelo.

SDP-ov Arsen Bauk je, pak, sinoć podsjetio da je Sabor donio strategiju razvoja javne uprave do 2020. godine i da je HDZ glasao protiv nje: 'Dosta točaka se nalazi u razvoju javne uprave. Teritorijalni preustroj države se spominje u strategiji. Kad sam išao u parlament, rekao sam da je najveća prednost i mana to što se ne kaže koji je najbolji preustroj pa neka ovo bude poticaj da se tema ponovno otvori'.

Upitan jutros opet može li SDP ući u pregovore s premisom da mandatar ne bude Milanović ukoliko MOST odluči dati potporu lijevoj koaliciji, Bauk je izjavio da se 'u pregovore ulazi s premisom da koalicija Hrvatska raste može računati na potporu od 60-ak zastupnika, a s 19 zastupnika MOST-a to iznosi oko 80 do 85 zastupnika. To je stabilna hrvatska Vlada koja može provesti ove reforme za koje se mi zalažemo, a za koje se zalaže i MOST, a koje podržavaju i kolege iz HDZ-a koji će onda biti konstruktivna opozicija i Hrvatsku čeka jedno dobro razdoblje u budućnosti'.