SUDAC OBJASNIO

Zašto okrivljenik ne mora biti na izricanju presude? 'To ne bi išlo na ruke pravdi već onima koji bježe od pravde'

11.02.2019 u 06:36

Bionic
Reading

Komentirajući činjenicu kako Zakon sada ne predviđa da okrivljenik mora biti na izricanju presude, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, IvanTurudić je kazao kako bi stvari bile puno drugačije da Zakon upravo to defini

Gostujući u emisiji RTL Danas predsjednik Županijskog suda u Zagrebu kazao je kako nužan novi zakon.

Drastične izmjene Zakona o kaznenom postupku zagovaraju mnogi unutar struke, među njima je i Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Komentirajući činjenicu kako Zakon sada ne predviđa da okrivljenik mora biti na izricanju presude, Turudić je kazao kako bi stvari bile puno drugačije da Zakon upravo to definira.

'Stvari bi se u tom slučaju promijenile još na gore. Tada presuda nikada ne bi bila objavljena, a hrvatski Ustav kaže da se presuda javno objavljuje, a ona ne bi mogla biti objavljena u slučaju nužne prisutnosti okrivljenika i postupak bi zapravo stajao. To ne bi išlo na ruke pravdi već bi išlo na ruku onima koji bježe od pravde', kazao je Turudić.

  • +3
Željko Dolački u Remetincu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Komentirajući primjere drugih zemalja Europe, Turudić je kazao kako takvih primjera vani nema - da okrivljenici ne dolaze na rasprave i objavu presuda.