PECNIK PECKA U SABORU

'Zašto nema Otvorenog? HRT štiti lik i djelo Tomislava Karamarka'

13.05.2016 u 12:24

  • +10

Sabor odlučuje o financiranju političkih stranaka

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Sabor je i danas rad započeo stankom, naime, saborski zastupnik nacionalne romske manjine Veljko Kajtazi zatražio je stanku zbog izostanka provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020. te laburist Jaroslav Pecnik zbog kršenja Zakona o HRT-u i kršenja Ugovora Vlade i HRT-a. Nakon stanke Sabor je sjednicu nastavio raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe

'Još jednom upadamo u zamku dobro napisanih propisa i izostanka provedbe', istaknuo je Kajtazi podsjetivši da se ne provodi Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma 2013.-2020. te da romski studenti još nisu dobili stipendije, premda su oni, kako je istaknuo, 'budućnost romske zajednice, ali i države'.

Kajtazi: Romi trebaju postati subjekt, a ne objekt

'Nacionalna strategija za Rome 2013. - 2020. je Vladin dokument kojim se potiče pitanje nacionalnih manjina, posebno romske zajednice, no on je izvan fokusa Vlade, a još uvijek nisu riješene studentske stipendije za Rome unatoč obećanju premijera Tihomira Oreškovića da će se biti riješene u okviru mjesec dana', podsjetio je Kajtazi i zapitao: 'Kome se trebamo obratiti i koju poruku šaljemo studentima? Što dalje po pitanju cijele Nacionalne streategije koja je stavljena pod tepih?'

Istaknuo je kako ne vidi da je Vlada Rome i njihove probleme stavila kao prioritet te naglasio da 'Romi trebaju postati subjekt, a ne objekt'. Također, Kajtazi je ustvrdio i da legitimni predstavnici Roma nisu u Povjerenstvu koje bi se trebalo baviti uključivanjem Roma u društvo te  potrebu reforme politike prema Romima i manjinskim zajednicama.

Pecnik: Zašto nema Otvorenog? HRT štiti lik i djelo Karamarka

Stanku je je da bi govorio o najnovijim događanjima na HRT-u odnosno izostaknu emisije Otvoreno uslijed jedne od najvećih državno-političkih kriza nakon otkrivanja veze obitelji Karamarko s MOL-om iskoristio i laburist Pecnik: 'Iznova svjedočimo kršenju moralnih i pofesionalnih uzusa, normi i etike na nacionalnoj televiziji i radiju. Ova nova garnitura kad je došla na vlast očistila je ideološki nepoćudne kadrove što je možda njezino pravo, a što je rezultat - pad gledanosti'

'No, otišlo se i korak dalje - prešlo se rubikon zakonitosti i to da mi sada u situaciji kad ovu zemlju trese jedna od najvećih političkih kriza od osamostaljenja, na HRT-u su došli na ideju da ukinu, odnosno privremeno suspendiraju Otvoreno, pod izgovorom da prenose Eurosong. Smatram da je riječ o kršenju Zakona o HRT-u te kršenju Ugovora Vlade i HRT-a', zaključio je Pecnik.

Ovo što se zbiva sigurno je javni interes i prema spomenutim propisima HRT treba poticati politički pluralizam, zastupati stajališta koja su pluralna i ravnopravnost, podsjetio je Pecnik podsjetivši da već nekoliko dana gledatelji ne mogu gledati Otvoreno, a sve zanimaju okolnosti slučaja Ane Karamarko, supruge šefa HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, no Otvorenog nema da bi se izbjeglo raspravu o tome da je 'demokracija ugrožena, da se tresu temelji društva, vlast paralizirana'.

'HRT mora biti u službi građana, ali on to odavno nije. HRT podanički služi vlasti, zapravo servisira najprizemnije privatne interese pojedinih političkih lidera, da ne kažem cijele vladajuće elite', upozorio je Pecnik i dodao da je veliko pitanje vjerodostojnosti pojedinih članova Vlade, no umjesto da se o tome raspravlja u Otvorenom, važniji je Eurosong. Sve to nije moguće bez participacije trenutnog čelništva HRT-a, kojemu nije toliko do zaštite građana od mračnih tema, nego je riječ o zaštiti lika i djela čelnog čovjeka HDZ-ai prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka', zaključio je Pecnik.Što prije Sabor prekine agoniju, raspiše izbore, poručio je Pecnik, to ćemo prije imati slobodnu televiziju na što mu je HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker počeo nešto dobacivati iz klupa, a šef Sabora HDZ-ov Željko Reiner ga je zamolio da to ne radi, ali je zamolio i da se Pecnik drži temete ga podsjetio da mu već polako istječe vrijeme.

U nastavku o financiranju političkih stranka

Nakon stanke Sabor je sjednicu nastavio raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe kojeg predlaže Klub zastupnika HSLS-a, Blok umirovljenici zajedno i nezavisna zastupnica Gordana Rusak te Klub zastupnika Mosta, a riječ je o tome da se političkim strankama i nezavisnim zastupnicima iz državnog proračuna umjesto sadašnjih 0,05 posto proračunskih rashoda, isplaćuje 0,075 posto poreznih prihoda.

Predlagatelji smatraju da je sadašnja formulacija nelogična i da političare potiče na trošenje, što je kazao i Mostov Robert Podolnjak predstavljajući prijedlog zakona, a premda je zakon predložen u hitnoj proceduri, odbori za Ustav i za zakonodavstvo predlažu da se o njemu provedu dva čitanja.

Također, Sabor bi danas nakon dva tjedna napokon trebao glasovati i o raspravljenim točkama ovoga i prošlog tjedna, ali i o Vladinu prijedlogu ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, koji prije dva tjedna zastupnici nisu uspjeli izglasati jer je oporba srušila kvorum.

Vladajući uvjeravaju da su za danas osigurali većinu, a ne uspiju li opet skupiti kvorum bit će to dodatni poticaj nagađanjima oko mogućih preslagivanja ili novih izbora. Reiner je zastupnike zamolio da izlaganja ne traju predugo spomenuvši da bi oko 12 sati trebali glasati.