NADMOĆ BANSKIH DVORA

Zašto Milanovićev SDP nema glasnogovornika?

04.07.2014 u 06:59

Bionic
Reading

Nakon odlaska Ivane Grljak vladajuća Socijaldemokratska partija već skoro četiri mjeseca nema glasnogovornika - službenu osobu koja bi je zastupala u medijima, kao što je to slučaj sa svim modernim strankama u Europi

U Uredu za odnose s javnošću SDP-a više nitko ne sjedi. Ova stranka više nema osobu koja bi izrazila njen službeni stav o bilo čemu.

Žurnalisti koji su u posljednja četiri mjeseca pokušali dobiti bilo kakve informacije iz vladajućeg SDP-a uglavnom su se obraćali glavnom tajniku stranke Igoru Dragovanu ili drugim svojim izvorima (koji im načelno nisu dužni odgovarati na pozive), jer osoba zadužena za komunikaciju s medijima u SDP-u - ne postoji.

Zbunjena SDP-ovska birokracija ponekad nas pokušava preusmjeriti na glasnogovornika hrvatske Vlade Nikolu Jelića. Premda je na Iblerovom trgu već nekoliko puta moderirao konferencije za tisak (kad je Zoran Milanović nastupao kao šef stranke), Jelić tvrdi da u SDP-u nema nikakvu ulogu te nas za sva druga pitanja vraća natrag u prazne stranačke urede.

Na fiksni telefon Ureda za odnose s javnošću SDP-a javlja se osoba koja se ljubazno stavlja na raspolaganje, ali se ograđuje time da nije glasnogovornik nego 'tajnik za posebno područje djelovanja'. Za politički stav stranke trebalo bi, kaže nam službenik, pitanja postavljati predsjedniku Kluba zastupnika SDP-a i glavnom tajniku stranke Igoru Dragovanu. No kako on nije glasnogovornik, nema obavezu odgovarati novinarima na pozive, pa to najčešće i ne čini.

Navodno su u SDP-u posljednjih mjeseci pokušali pronaći novog glasnogovornika, ali bez uspjeha. Tako poslove praznog ureda za odnose s javnošću zasad dijele drugi službenici u stranci, a strateške poteze za SDP očito neformalno vuče mašinerija iz Banskih dvora.

Koliko je poznato, SDP je kroz povijest imao tek četiri glasnogovornika. Među prvima i najdugovječnijim bile su Mirjana Didović i Gordana Grbić. Od dolaska Zorana Milanovića na čelo SDP-a u toj ulozi bila je donedavno Ivana Grljak. Nije toliko poznato da je u međuvremenu, nekoliko mjeseci na prijelazu iz 2006. u 2007, glasnogovornik stranke bio i aktualni premijer Zoran Milanović.

Milanovića je s tog mjesta smijenio nekadašnji šef SDP-a, pokojni Ivica Račan. Službeni razlog smjene bio je taj da žele više iskoristiti Milanovića u političkom djelovanju, no od veterana iz SDP-a čujemo da Milanović nije zadovoljio Račanove kriterije jer je, govore stranački izvori, bio više glasnogovornik samome sebi nego stranci. Novinari koji se sjećaju Milanovićeve smjene često prepričavaju da je sam Ivica Račan rekao da je 'Milanović mali Sanader'. Tih riječi prvog predsjednika SDP-a sjećaju se i drugi članovi stranke s duljim stažem.