BALDASAROV PLAN PROPADA, ALI PITANJA OSTAJU

Zašto je krivotvorena studija o splitskoj Turističkoj palači?

09.10.2014 u 09:21

Bionic
Reading

I prije sjednice splitskog Gradskog vijeća zakazane za četvrtak postalo je potpuno jasno: Splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru propala je ideja davanja derutne Turističke palače na Rivi na tridesetogodišnje 'plodouživanje' privatnoj tvrtki Valleus. Baldasar je izgubio većinu, a čak je i lokalni SDP odlučio da će desetak milijuna kuna potrebnih za ovaj projekt pronaći u gradskoj blagajni, u koju će se potom slijevati najamnina za dvadesetak poslovnih prostora na najprestižnijoj splitskoj lokaciji

Slučaj koji je pošteno zatresao splitsku javnost, jer su se osim spornog modela plodouživanja pojavile otvorene sumnje u namještanje natječaja i pogodovanje tvrtki koja je Baldasaru sponzorirala predizbornu kampanju, tako će završiti ujedinjenjem kompletne opozicije i gradonačelnikovih koalicijskih partnera iz Kerumovog HGS-a. No vjerojatno neće biti ni potrebe za nastavkom istrage USKOK-a, koji je prije dva tjedna preuzeo svu dokumentaciju i krenuo je ispitivati.

Turistička palača tako će se obnoviti novcem Splićana, iako Baldasar i dalje uvjerava da bi njeno davanje u dugogodišnji najam privatniku bilo isplativije. Još prošlog tjedna, nakon što u prvom dijelu sjednice Gradskog vijeća ova točka dnevnog reda nije ni došla na red i kada je postalo jasno da neće ni proći, izjavio je da će u gradskoj blagajni uspjeti pronaći dovoljno novca za ovaj projekt, inače prvi veći u njegovom mandatu.

Sam splitski gradonačelnik neće biti prisutan današnjoj sjednici: nalazi se na službenom putu u talijanskoj Pescari koja slavi dan grada. Njegovu stranu držat će zamjenica Aida Batarelo, inače predsjednica povjerenstva koje je zbog navodnih formalnih propusta iz natječaja za Turističku palaču izbacilo znatno povoljniju ponudu tvrtke F-Tours i odabralo upravo Valleus.

Batarelo smo suočili s dosta nezgodnim pitanjem: zanimalo nas je tko je krivotvorio studiju o isplativosti investicije u Turističku palaču, dostavljenu gradskim vijećnicima zajedno s materijalima za sjednicu. Na dokumentu koji je izradio splitski ekonomski stručnjak Željko Mateljak naime kao datum izrade napisan je kolovoz ove godine, premda je on naručen, izrađen i predan tek sredinom rujna.

Upravo ova studija bila je povod splitskom HDZ-u za napad na Baldasara, jer su iznosi koji se u njoj spominju do u lipu identični onima koje je na natječaju ponudila tvrtka Valleus, pa je to navodno predstavljalo krunski dokaz toga da je splitski gradonačelnik odavao povjerljive informacije samo dijelu povlaštenih natjecatelja. I Baldasar i njegova zamjenica Batarelo pravdali su se da se radi o grešci, jer su se i u samoj studiji spominjali datumi iz rujna, dakle da je ona u stvarnosti ipak nastala nakon natječaja.

Pokazalo se međutim da se radilo o pokušaju svjesne obmane: kako tportal doznaje, Mateljak je od splitske gradske uprave 15. rujna dobio narudžbu da na osnovi ponude tvrtke Valleus napravi usporedbu s opcijom po kojoj bi Grad Split sam investirao u Turističku palaču. Potom je četiri dana proučavao dokumentaciju, dva dana radio na dokumentu i 22. rujna predao ga u gradsku upravu. Na naslovnici studije stajalo je 'rujan', a ta riječ je prepravljena u 'kolovoz' i potom je dokument pušten u javnost.


Zašto? Teško je objasniti, jer je malo vjerojatno da će netko iz splitske gradske uprave bez potrebe intervenirati u autorsko djelo i praktički krivotvoriti službene dokumente. Po svemu sudeći, željelo se ostaviti dojam da je javni natječaj pripremljen bolje nego što jest, ali kad je HDZ krenuo s napadom - trebalo je spašavati situaciju i objašnjavati da su sve krivo shvatili.

Dakle tko je mijenjao datum? Splitska dogradonačelnica Aida Batarelo najprije je za tportal izjavila da je to bio 'netko u komisiji', a onda potvrdila da se radi o njoj osobno. U tome ne vidi nekakav velik problem.

'Ma, nije to važno, važno je da vijećnici shvate ono što piše u studiji, dakle da je model plodouživanja isplativiji u odnosu na onaj u kojemu se kao investitor pojavljuje Grad', kazala nam je. No zašto u dokumentu s dvadesetak stranica naknadno mijenjati samo jedan detalj, i to datum njegove izrade?

'Natječajni postupak za Turističku palaču započet je u kolovozu, pa smo zbog toga na sastanku kazali: 'Ajde, stavi kolovoz.' Mogao je to biti i listopad. Da nam je bila namjera nešto krivotvoriti ili namjestiti, zar ne bismo promijenili i ostale datume u studiji?', retorički se pita Batarelo.

Možda. Svejedno, i u jednom i u drugom slučaju šlampavost je dokazana.