GONG U SABORU

Zašto je invalidima onemogućeno glasanje?

06.12.2010 u 12:58

Bionic
Reading

Na okruglom stolu 'Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom', koji je danas, u organizaciji GONG-a, održan u Hrvatskom saboru, upućen je poziv zakonodavcu da unaprijedi izborni zakon da bi osobama s invaliditetom bilo olakšano glasanje, ali i kandidiranje na izborima

Sudionici skupa složili su se da građani u izbornom procesu moraju biti ravnopravni, no primjeri iz prakse, kako je istaknuto, govore o tome da osobe s invaliditetom na izborni dan ipak imaju velikih poteškoća na biračkim mjestima.

GONG je stoga predložio da se uspostave mobilni birački odbori koji bi išli građanima doma da bi mogli glasati; da se na izborni dan otvore biračka mjesta u bolnicama i stacionarima, kao što ih ima i u zatvorima, te da se sve što je regulirano obaveznim uputama Državnog izbornog povjerenstva sada propiše zakonom.

Po riječima Dragana Zelića iz GONG-a, ukoliko osoba iz određenih razloga traži da joj birački odbor dođe u kuću, to je gotovo nemoguće, jer je birački odbor zauzet i u većini slučajeva se ne odaziva.

Ustvrdivši da je pravni okvir po tom pitanju slab, Zelić je izrazio nadu da će Ministarstvo uprave i Vlada novim, jedinstvenim izbornim zakonom riješiti i pitanje glasanja osoba s invaliditetom.

Bebić: Imamo pola milijuna invalida

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić podsjetio je da u Hrvatskoj broj osoba s invaliditetom premašuje pola milijuna, što je 11,5 posto ukupne populacije, a više od polovice osoba s invaliditetom je u radno sposobnoj dobi, od 19 do 64 godine.

Invalidnost nije obilježje osobe, njezinu osobnost određuje njezin identitet, rekao je Bebić dodavši da se osobe s invaliditetom često suočavaju s neznanjem i predrasudama drugih, a ima i pojedinih slučajeva njihove diskriminacije.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na potrebu edukacije na svim razinama, kao i na potrebu da informacije o mogućnostima i načinima glasanja budu primjerene svim vrstama invaliditeta.

Invalidi moraju sudjelovati u političkom životu

Smatra i da je organizacije osoba s invaliditetom potrebno pravovremeno uključiti u izradu nacrta izmjena propisa, da bi svojim preporukama poboljšale sustav izbora. Također bi bilo uputno, kako je kazala, obavijestiti osobe s invaliditetom o njihovim mogućnostima izbora glasanja i pristupa biračkim mjestima.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić podsjetio je da je Hrvatska donijela Nacionalnu strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom od 2007. do 2015. godine, koja sadrži 101 mjeru svrstanu u 15 područja, a jedna od njih je i sudjelovanje u političkom životu.

Savjetnica predsjednika Republike za društvene djelatnosti Zrinka Mojzeš Vrabec upozorila je na ogromnu ulogu medija u promicanju prava osoba s invaliditetom, kao i ulogu nevladinih udruga i civilnog sektora.