pokrivalo MITZNEFET

Zašto izraelska vojska nosi kape koje podsjećaju na kuharske? Razlozi su jako dobri

21.11.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Otkako je izbio rat između Izraela i palestinskog Hamasa početkom prošlog listopada, mnogi su zapazili kacige Izraelskih obrambenih snaga (IDF) jer plijene pozornost neobičnim izgledom. Iako neupućenima zbog svog nesvakidašnjeg oblika djeluju začudno, riječ je o dodatnoj taktičkoj opremi koju IDF koristi već desetljećima i koja ima nekoliko svrha

Specifična izraelska kaciga, mitznefet ili 'kuharska kapa', kako se još naziva, može se naći i među ukrajinskim vojnicima.

Izraelske obrambene snage uvele su mitznefet u svoj sastav tijekom 1994. godine, kada su njihove trupe bile angažirane u sukobu sa šijitskim militantima Hezbolaha u južnom Libanonu. Budući da su ta pokrivala svojim oblikom podsjećala na kape kakve nose chefovi restorana, odmah su dobila kolokvijalni naziv 'kuharska kapa'. Poznato je to da su postrojbe IDF-a prije sredine 90-ih godina prošlog stoljeća izrađivale vlastite 'kuharske kape', često krojene od mreže za prikrivanje opreme i dvodijelnih mrežastih kamuflažnih odijela, tzv. ghillieja, a kakve nose izviđačke i snajperske snage.

Prema navodima portala The War Zone, korištenje izraza mitznefet ima povijesne veze jer se tom hebrejskom riječju označavaju šešir ili svećenički turban, a samo ime potječe iz semitskog korijena i znači - zamotati. Štoviše, turban poznat kao mitznefet nosio je židovski veliki svećenik u Svetom hramu u Jeruzalemu tijekom razdoblja Drugog hrama, otprilike između 586. godine prije Krista i 70. godine, odakle potječe značenje te riječi.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Glavna svrha mitznefeta u IDF-u je iskriviti karakterističan obris ljudske glave s kacigom, jer one klasične zaobljene, čak i u kamuflažnim bojama i uzorcima, strše u prirodnom okruženju, što je posebno važno za dalekometne snajperiste. Uz to, mitznefet sprječava refleksiju svjetlosti koja nastaje od obične vojničke kacige radi taktičke prednosti. Također, pruža dostatnu zaštitu od sunca, što je ključna prednost na Bliskom istoku, a može se nositi i bez kacige ispod.

Mitznefete koje koristi IDF dosad su proizvodili različiti izraelski proizvođači taktičke opreme, od kojih je najistaknutiji Agilite. Pokrivalo koje proizvodi ta tvrtka iz grada Holona izrađeno je od najlonske mreže po vojnim specifikacijama i uključuje plastične dodatke američke tvrtke ITW Nexus. Agiliteove presvlake su u potpunosti prilagodljive svim veličinama kaciga i imaju vezice za sigurno povezivanje s njima.

Prema navodima Agilitea, njihove 'kuharske kape' dolaze u maskirnim paletama MultiCam, uvedenim 2013. godine, a poboljšavaju mogućnosti kamufliranja u različitim okruženjima, osobito kada prijete neprijateljski snajperisti. Riječ je o reverzibilnim mrežama jer nositelju omogućuju da mijenja kamuflažu za različite vrste borbenih okruženja, poput pustinje ili šumovitih područja. Njih je pak usavršila izraelska tvrtka Fibrotex, specijalist za kamuflažu svjetskog glasa.

  • +3
Izraelski šljemovi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikimedia Commons - Izraelske obrambene snage

Cijena? Prava sitnica

Stručnjaci ističu da je borbeni mitznefet relativno isplativ s obzirom na pogodnosti koje nudi. Prema dostupnim informacijama, Agilite oglašava svoju 'chefovsku kapu' po cijeni od pristupačnih 49 američkih dolara, a drugi internetski trgovci preprodaju je za 70 dolara po komadu.

Zanimljivo je to da su mitznefete ili pokrivala za glavu koja im nevjerojatno nalikuju nosili i pripadnici oružanog ogranka Hamasa, poznatog kao Brigade Iz ad Din al Kasam (IQB). Postrojbe IQB-a nosile su svoje inačice izraelske 'kuharske kape' na paradama i tijekom borbenih operacija. Međutim njihove presvlake obično se izrađuju od debljih tkanina te odgovaraju kamuflažnim uzorcima odora nositelja.

Osim toga, mitznefeti nisu široko prihvaćeni među drugim vojskama u svijetu, ponajviše zato što one ustraju na klasičnim kacigama u kamuflažnim bojama koje odgovaraju maskirnim odorama. Neko vrijeme bili su zamijećeni u poljskim oružanim snagama, a danas se u manjem broju mogu vidjeti i kod ukrajinskih vojnika jer su ih oni dobili u sklopu donacije iz Izraela.