NOVA UNICEF-OVA AKCIJA

Zaštitite svoje nerođeno dijete od AIDS-a!

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 13.07.2010 07:32
  • Objavljeno 13.07.2010 u 07:32
mother_baby_pack

mother_baby_pack

Izvor: tportal.hr / Autor: UNICEF

Svake druge minute u svijetu od AIDS-a umre jedno dijete, najčešće zaraženo prijenosom s majke. UNICEF je upravo pokrenuo akciju koja omogućava trudnim HIV-pozitivnim ženama da zaštite svoje još nerođeno dijete uz pomoć 'Mother Baby Packa', a u promoviranje akcije uključile su se i zvijezde

Kada je riječ o AIDS-u, statistike su uvijek poražavajuće. Trenutno je tako više od 30 milijuna ljudi zaraženo virusom HIV-a, a među njima čak 2,1 milijun djece. Dnevno se virusom HIV-a inficira oko tisuću djece do 15 godina starosti. Još strašnije: svake dvije minute jedno dijete umre od posljedica AIDS-a!

S druge strane, suvremeni načini liječenja omogućavaju dug život s HIV/AIDS-om te se ova bolest u međuvremenu smatra i kroničnom, a ne isključivo smrtonosnom. Bez obzira na medicinski napredak u borbi protiv AIDS-a, velik dio oboljelih nije u mogućnosti doći do odgovarajućih lijekova, što se naročito odnosi na djecu. U subsaharskoj Africi, gdje se nalazi najveći broj oboljelih, zdravstveni sustavi su, čast izuzecima, nerazvijeni i nespremni za nošenje s pandemijom, a siromaštvo pogoduje širenju AIDS-a, posebice među najmlađima, od kojih su mnogi rođeni s HIV-om.

Stoga je UNICEF pokrenuo akciju koja će omogućiti trudnim HIV-pozitivnim ženama da zaštite svoje još nerođeno dijete od zaraze. Tzv. 'Mother Baby Pack' je kutija koja sadrži sve potrebne lijekove i preparate kako bi se beba zaštitila od infekcije HIV-om, koja se može dogoditi tijekom trudnoće, ali i na porodu ili kasnije, prilikom dojenja. Medikamenti su označeni bojama, tako da majka zna koji kada treba uzeti. Cilj UNICEF-a je ove godine dostaviti 27.000 paketa bolesnim majkama, a kako bi to ostvario, poziva sve ljude dobre volje da doniraju novac za borbu protiv HIV/AIDS-a.

UNICEF je također angažirao i poznate ličnosti, poput supermodela Claudije Schiffer i tenisača Rogera Federera, koji u video kampanji pozivaju na podršku borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Za kraj, 'Mother Baby Pack' nudi i jednu pozitivnu statistiku: korištenje UNICEF-ovog paketa smanjuje rizik zaraze beba HIV-om na samo dva posto!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi