povjerenstvo prestalo s radom

Orsat Miljenić: Ovo je nezapamćena uzurpacija ovlasti u Saboru!

22.11.2017 u 09:53

Bionic
Reading

Točno u 10 sati trebala je započeti još jedna sjednica istražnog povjerenstva za Agrokor, no na njoj se članovi iz vladajuće većine nisu pojavili. HDZ i HNS predsjedniku su povjerenstva poslali izjavu u kojoj ističu da je ono prestalo s radom još prije dva dana. 'To je uzurpacija ovlasti', poručio je Orsat Miljenić vladjućoj većini

11:03 Koji će biti daljnji koraci oporbe Miljenić nije želio objasniti u detalje. 'Donijet ćemo odluku što dalje', rekao je Miljenić.

Što se tiče dokumentacije koja je stigla na povjerenstvo, kazao je kako se radi o kubicima materijala. 'To sad negdje kola po Saboru, ne znam što je s tom dokumentacijom sada', rekao je Miljenić.

Dodao je da su, primjerice, Slavka Linića koji je došao u Zagreb, poslali natrag. 'Božo Prka je došao u Saboru pa su ga poslali natrag, bez da sam ja znao', rekao je Miljenić. 'Netko je morao dati taj nalog. Mene ne zanima tko je tehnički dignuo slušalicu, nego tko je to naložio', rekao je Miljenić.

10:57 Za ovo, dodao je Miljenić, nisu odgovorni službenici, nego je odgovoran netko u vodstvu Sabora tko je dao nalog da se zovu svjedoci i kaže im se da ne dolaze..

Podsjetio je ponovno na izjave glavnog državnog odvjetnika koji je rekao da povjerenstvo ne ometa istragu DORH-a. 'Čak i da su u HDZ-u i HNS-u u pravu da povjerenstvo prestaje s radom, o tome odluku ne može donositi netko u Saboru, nego to možemo odlučiti samo mi', kazao je Miljenić, dodavši da povjerenstvu nije došlo niti pravomoćno rješenje o istrazi na temelju kojeg bi se donijela ikakva odluka.

'Ako svatko može tumačiti da je do nečega došlo, pa gdje ćemo doći? Izrazito sam pogođen. Poslana je poruka da svatko može tumačiti što hoće', dodao je Miljenić.

10:51 'Ovo je udar HDZ-a na ustavno-pravni poredak u Hrvatskoj. HDZ pokazuje da ne poštuje Ustav, zakone i ustavno-pravni poredak da bi sakrio svoju umiješanost u netransparentne i moguće kriminalne radnje u Agrokoru', kazao je SDP-ov Gordan Maras, dodavši da je HDZ-u jedino važno da 'sačuva svoju kožu'.

Predložio je da se podnese kaznena prijava protiv nepoznate osobe koja je naložila da se svjedoke nazove i kaže im se da ne dolaze danas.

'Ovu raspravu ćemo sada preseliti u sabornicu i Marić će morati govoriti o svim kreditima Agrokoru', rekao je Maras.

'Nismo više u jednopartijskom sustavu, HDZ nije iznad države i u to ćete se svi uvjeriti', poručio je Maras HDZ-u.

10:46 'Svima je jasno o čemu se ovdje radi, od prve sjednice kada je u poslovnik stavljeno da ono ne može raditi bez većine', rekao je Mostov Nikola Grmoja.

'Posljednja svjedočenja su pokazala da bi mi u ovih šest mjeseci našeg rada otkrili mnoge stvari', rekao je Grmoja, podsjetivši da je objavio jučer dokument o prodaji kuće Željka Rohatinskog Agrokoru.

HDZ i HNS nisu skupili snage pojaviti se, dodao je. 'Valjda jer bi bilo zabilježeno tko je od njih dignuo ruku za ukidanje povjerenstva', rekao je Grmoja.

'Ovo je neviđen pokušaj gušenja istine', poručio je Grmoja.

10:42 'Ovo je neviđena situacija i nasilje nad pravnom državom', poručio je Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

'Ne pristajem na ovakav način vođenja, ovo su opasni znaci totalitarizma', kazao je, dodavši da je očekivao da će se vladajuća većina povući iz rada povjerenstva. 'Uhvatio ih je strah i panika. Očito je došao nalog iz tzv. duboke države da se ovo mora zaustaviti', rekao je Lovrinović.

Nećemo se predati i nastavit ćemo s radom', rekao je Lovrinović.

10:38 Miljenić je kazao da po njegovom mišljenju povjerenstvo može nastaviti raditi, osim u onom dijelu koji se odnosi na istragu DORH-a.

'Bez odluke o prestanku rada mi bi i dalje trebali nastaviti raditi', rekao je Miljenić. Upitao je što je dokumentacijom i rokovima. 'To ništa nije utvrđeno. Zašto? Zato jer je ovo nasilje. Nasilje većine nad nama i nad građanima', dodao je.

Ako HDZ i HNS tumače da su nastupili uvjeti za prestanak rada, mogli su barem donijeti odgovarajući odluku. 'Tada bi sve bilo ex lege. Ovo je najsramotniji dan u Saboru', rekao je Miljenić, dodavši da će oporba donijeti odluku o daljnjim potezima.

10:34 Stigao je Miljenić. 'Danas je bila zakazana sjednica pvojerenstva s točno utvrđenim svjedocima. Ono što se danas dogodilo je apsolutna uzurpacija ovlasti u ovom Saboru, koja je dosad nezabilježena', rekao je Miljenić.

Stručne službe su jutros dobile nalog da ne dolaze n sjednicu i da jave svjedocima da ne dolaze, dodao je. 'To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta. Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove', rekao je Miljenić.

10:28 Na sjednicu su stigli oporbeni članovi - SDP-ov Gordan Maras, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku i Mostov Nikola Grmoja. Čeka se dolazak predsjednika povjerenstva SDP-ovog Orsata Miljenića.

10:25 U dvorani u kojoj se održava sjednica povjerenstva još uvijek se nije pojavio nitko od članova istražnog povjerenstva za Agrokor.

10:08 Iako je trebala započeti u 10 sati, sjednica istražnog povjerenstva kasni. Oporba, po svemu sudeći, iza zatvorenih vrata dogovara strategiju kako će dalje raditi.

Za danas je bilo predviđeno ispitivanje pet svjedoka, četiri bivša ministra financija - Bože Prke, Ivana Šukera, Mate Crkvenca i Slavka Linića, te guvernera HNB-a Borisa Vujčića. No, po svemu sudeći, oni neće biti ispitani jer vladajuća većina smatra da je pravomočnošću rješenja o istrazi nad Ivicom Todorićem i ostalima ispunjen uvjet da povjerenstvo prestane s radom.

'Zastupnici Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić, Ante Babić i Stjepan Čuraj izjavljuju da je istražno povjerenstvo temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom 20. studenog', stoji u izjavi koju su članovi iz redova HDZ-a i HNS-a uoči sjednice poslali predsjedniku povjerenstva Orsatu Miljeniću.

U izjavi podsjećaju da je tog dana postalo pravomoćno rješenje o istrazi čime su se ispunili uvjeti za prestanak rada, a, kako doznajemo, zbog toga se ne misle ni pojaviti na današnjoj sjednici.

Sjednica istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Oporba pak smatra da bi povjerenstvo trebalo nastaviti raditi, a i uoči same sjednice Mostov Nikola Grmoja poručio je da će oporbeni članovi nastaviti s ispitivanjem svjedoka, bez obzira što vladajuće većine neće biti.

  • +4
Članovi istražnog povjerenstva za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek